Ένας στους δύο που έκανε ένσταση παίρνει το μέρισμα

Ένας στους δύο που έκανε ένσταση παίρνει το μέρισμα23.12.2019Οικονομία

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι άτομα με αναπηρία, δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, που αρχικά είχαν αποκλειστεί

Το 50% όσων έχουν κάνει την ένσταση θα λάβει τελικά το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ANT1 o υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι άτομα με αναπηρία, δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, που αρχικά είχαν αποκλειστεί. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις από την ΗΔΙΚΑ

και έτσι πολλοί από όλους όσοι έχουν κάνει την ένσταση μέσω της πλατφόρμας μπορούν να δουν πλέον ότι είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επικαιροποίησε τη λίστα των τελικών δικαιούχων, «διορθώνοντας» λάθη και παραλείψεις που απέκλειαν χιλιάδες περιπτώσεις, ειδικά γονιών με παιδιά ΑμεΑ. Οι δύο τροποποιήσεις που έγιναν είναι οι εξής:

Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές δηλώσεις τους δεν είχαν δηλώσει τον ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις, καθώς η αναγραφή του ΑΦΜ του εξαρτώμενου μέλους δεν ήταν υποχρεωτική. Βάσει της νομοθεσίας, η απόκτηση ΑΦΜ από τα ΑμεΑ καθίσταται υποχρεωτική από τη στιγμή που γίνονται δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος (κυμαίνεται από 320 έως 600 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας). Για τα εξαρτώμενα μέλη, π.χ. ΑμεΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα.

Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποια από τα προηγούμενα επτά έτη. Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, και αυτή η «παράβαση», που μπορούσε να έχει γίνει ακόμη και επτά χρόνια πίσω στον χρόνο, μπορούσε να σε πετάξει εκτός μερίσματος.

Όσοι ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία υποβολής της ένστασης. Πρώτα, θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν εκ νέου αίτηση, κι ας έχει απορριφθεί από το σύστημα ως τώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει καινούργιος κατάλογος δικαιούχων, αυτή τη φορά η αίτηση μπορεί να λάβει πράσινο χρώμα (εγκριτικό) και όχι κόκκινο (απορριπτικό).

Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η αναγραφή του σωστού IBAN και τίποτε άλλο. Οσοι δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημά τους με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, τους απομένει η διαδικασία υποβολής ένστασης. Τα αιτήματα συγκεντρώνονται ήδη από την ΗΔΙΚΑ και αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ για διερεύνηση. Το αίτημα ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο «διασταλτικότερης» ερμηνείας των κριτηρίων, ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται κανονικά έως τις 26 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει έως το τέλος του χρόνου. Λόγω, όμως, και της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων, είναι πολύ πιθανό κάποιος αριθμός δικαιούχων που θα προκύψουν τελικώς να πληρωθεί στις αρχές του 2020.

Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή για να δέχεται ενστάσεις έως τις 15 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα