Επιδότηση εισφορών για συνταξιούχες χήρες σε περίπτωση που βρουν δουλειά

Επιδότηση εισφορών για συνταξιούχες χήρες σε περίπτωση που βρουν δουλειά20.04.2018Οικονομία

Χρυσώνουν τώρα το χάπι στις συντάξεις θανάτου! Αφού τις ισοπέδωσαν, δίνουν τη δυνατότητα σε όσους βρουν εργασία οι εισφορές να πληρώνονται από το Δημόσιο για 2 χρόνια

Με παντιέρα την τακτική «Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι», η κυβέρνηση -αφού ουσιαστικά «σκότωσε» με τον «νόμο Κατρούγκαλο» τις συντάξεις θανάτου- προσφέρει σε όσες και όσους από τους δικαιούχους τους βρουν μια εργασία τη δυνατότητα οι εισφορές τους να καταβάλλονται από το Δημόσιο για δύο χρόνια.

Με βάση

τη νέα -διευκρινιστική των διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου»- εγκύκλιο του υπ. Εργασίας, οι ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχων σύνταξης θανάτου που ήταν άνεργοι και θα αρχίσουν να εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοτελώς απασχολούμενοι, θα καταβάλλονται για δύο χρόνια από το Δημόσιο. Αυτή την «κινητροδότηση» δικαιούνται εφόσον είναι άνεργοι εντός πέντε ετών από την ημερομηνία καταβολής της σύνταξης.

Ως άνεργοι θεωρούνται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή στους Λογαριασμούς Ανεργίας του πρώην ΕΤΑΠ-MME ή στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Η ανεργία πρέπει να συντρέχει κατά την προηγούμενη ημέρα της ανάληψης μισθωτής εργασίας ή της έναρξης δραστηριότητας ελεύθερου επαγγελματία. Η σχετική αίτηση πρέπει να υποβληθεί στον ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών από την έναρξη της απασχόλησης.

Η υποχρέωση του Δημοσίου να καλύψει τις εισφορές συνεχίζεται και στην περίπτωση που ο επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος απολέσει το δικαίωμα λήψης της σύνταξης ή δικαιωθεί δική του εξ ιδίου δικαιώματος. Φυσικά, σε πολλές και πολλούς δικαιούχους σύνταξης θανάτου η παροχή αυτή μπορεί να μοιάζει σαν ένα εντελώς πικρόχολο αστείο. Για τους περισσότερους -και ειδικά για όσους είναι άνω των 50 ετών- οι πόρτες της αγοράς εργασίας είναι ερμητικά κλειστές.

Επίσης, με τον «νόμο Κατρούγκαλου» ουσιαστικά τελείωσαν οι συντάξεις θανάτου. Καταρχάς, το ποσοστό του καταβαλλόμενου ποσού μειώθηκε στο 50% από το 70% του συνολικού ποσού που θα δικαιούταν ο θανών εάν ήταν στη ζωή.

Στο ίδιο πλαίσιο, καθιερώθηκε το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου. Ετσι, εάν ο επιζών έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, η σύνταξη χορηγείται εφ’ όρου ζωής. Εάν, όμως, δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία.

Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρωθεί εντός τριετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της οριστικά!

Keywords
Τυχαία Θέματα