Επισημοποιήθηκε το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Το μόνο που μένει να φανεί έπειτα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι αν οι διαφωνούντες θα περιμένουν το συνέδριο ή θα αποχωρήσουν μαζικά το επόμενο διάστημα

Το ρήγμα που διατρέχει το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της νέας ηγεσίας και των παλαιών «μεγαλομετόχων» επισημοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Κι αυτό που μένει να φανεί είναι αν ένας κορμός στελεχών που συγκροτούν την τάση της «Ομπρέλας» θα παραμερίσει τις ενστάσεις του, έστω προσωρινά,

μέχρι να λυθούν οι λογαριασμοί στο προσεχές συνέδριο, ή θα αποχωρήσει το επόμενο διάστημα μαζικά από ένα κόμμα στο οποίο, όπως δηλώνει, αισθάνεται ήδη ξένος.

Τα περιθώρια, πάντως, έχουν στενέψει. Και τα προσδιόρισε, μεταφέροντας οιονεί τελεσιγραφικά τις διαθέσεις αυτού του χώρου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας σε ένα παιχνίδι ισορροπιών: «Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας».

Μετάθεση…

Νωρίτερα, από την Αμερική όπου βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου, με την οποία διαφωνεί η «Ομπρέλα», αλλά όχι η Εφη Αχτσιόγλου και άλλα στελέχη. Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση στην οποία προσέδωσε ενωτικό χαρακτήρα, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει τα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα. Στο μεσοδιάστημα, προανήγγειλε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, που θα αρχίσουν τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2024, με τον ίδιο να επισκέπτεται και τις 13 Περιφέρειες, ενώ την ίδια στιγμή, βάζοντας τέλος στη συζήτηση περί συνεργασιών κορυφής με το ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης». «Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε τη σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά» είπε.

«Αγνόησα τις εισηγήσεις»

Ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθέτησε τον εαυτό του στους νικητές της περασμένης Κυριακής. Οπως αποκάλυψε, «δέχτηκα εισηγήσεις να μην εκτεθώ προεκλογικά εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι επιλογές είχαν γίνει πριν καν εγώ σκεφτώ να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος. “Για ποιον λόγο να συνδεθώ με υποψηφιότητες που θα έφερναν πιθανότατα ένα κακό αποτέλεσμα;” Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Ως πρόεδρος του κόμματος θα είμαι εκεί που το κόμμα με έχει ανάγκη. Κάθε φορά. Γι’ αυτό και έκανα όσο περισσότερες επισκέψεις πρόλαβα στη Θεσσαλία, στην Αττική, στην Αθήνα, στο Νότιο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Να στηρίξω τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας. Και πιστεύω ότι η παρουσία μου προεκλογικά στις περιοχές αυτές επέδρασε θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα». Τάχθηκε επίσης υπέρ ενός ανοιχτού «κόμματος των μελών», με στόχο «να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όσων ήρθαν μετά από δύο βαριές ήττες να γίνουν μέλη του κόμματος, να ψηφίσουν για πρόεδρο και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε αιχμηρά προς τους διαφωνούντες, «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση, να τεθεί. Η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας».

Στον αντίποδα σημειώθηκε η τοποθέτηση του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση που υπέστησαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία εκδηλώθηκε με νέα μείωση της εκλογικής του επιρροής. Είναι αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν τόσο τη διάλυση και την κρίση σε ηγετικό επίπεδο όσο και τις μειοψηφικές και αποτυχημένες πρακτικές σε επίπεδο συνδυασμών».

Μανιφέστο διάσπασης από την «Ομπρέλα»

Λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η «Ομπρέλα» με μια ιδεολογική διακήρυξη που οριοθετεί τις θέσεις της πέταξε το γάντι στον Στέφανο Κασσελάκη, υπογραμμίζοντας ότι «η νέα ηγεσία κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του Καταστατικού του κόμματος».

Στο κείμενο, που υπογράφουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος ηγέτης της ομάδας, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Λάμπρου, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου και Χάρις Ματσούκα, επικρίνεται δριμύτατα η ηγεσία για την κακή εκλογική επίδοση, την πολιτική συμμαχιών, τη θέση για την Παλαιστίνη, τις απειλές που εκτοξεύονται προς όσους, σύμφωνα με το προεδρικό περιβάλλον, «υπονομεύουν την ενότητα» και τις υβριστικές επιθέσεις από διαδικτυακά τρολ που δεν αποδοκιμάζονται.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν σε υψηλούς τόνους:

* Παρά την αποδοκιμασία των κυρίαρχων πολιτικών, στις εκλογές δεν ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρησή του, κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα. Ο δρόμος για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μακρύς ακόμη. Η οποιαδήποτε επωφελής πιθανή συμμαχία με όμορους πολιτικούς χώρους προϋποθέτει έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές-επικοινωνιακές μονομαχίες.

* Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να απειλήσει δημόσια όσους βουλευτές και άλλους «υπονομεύουν», κατά τη γνώμη του, «την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι δεν θα έχουν θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Και αυτό, σε αντίθεση με το άρθρο 39 του Καταστατικού του κόμματος, όπου σαφώς ορίζεται ο τρόπος επιλογής των υποψήφιων βουλευτών.

* Η δημοκρατική ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επείγει ώστε να ανακοπεί η συνεχιζόμενη πορεία της στρατηγικής ήττας. Αυτό προϋποθέτει να λειτουργήσουν τα όργανα και να γίνει το Εκτακτο Συνέδριο μέσα στις προθεσμίες που είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή τον Νοέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα