Ερχονται οι 100 δόσεις για οφειλές σε δήμους!

Ερχονται οι 100 δόσεις για οφειλές σε δήμους!18.02.2019Οικονομία

Με τη ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης των χρεών, απαλλαγμένων από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα

Aνάσα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν οφειλές σε δήμους από τέλη, φόρους, κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα και κάθε είδους μισθώματα δίνει σχετική ρύθμιση, που πρόκειται να ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών από τη Βουλή

και ρυθμίζει τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους, απαλλαγμένων πλήρως από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε έως 100 δόσεις.

Με τη ρύθμιση θα διευκολυνθούν χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είχαν δεν αντικειμενική δυνατότητα εξόφλησης αυτών των επιπλέον υποχρεώσεων και, την ίδια στιγμή, θα τονωθούν και τα έσοδα των δήμων.

Αντίστοιχη διάταξη είχε προβλεφθεί και σε νομοσχέδιο του πρώην υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, που είχε, κατά γενική παραδοχή, θετικά αποτελέσματα για δήμους και πολίτες. Ωστόσο, εξαιτίας της βραχείας χρονικής διάρκειας ισχύος της, αλλά και της ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών από πλευράς δημοτικών Αρχών, σημαντικός αριθμός οφειλετών, αν και θα μπορούσε να αξιοποιήσει θετικά τη ρύθμιση και τους ευνοϊκούς όρους της, δεν πρόλαβε να υποβάλει αίτηση υπαγωγής.

Ειδικότερα, η διαγραφή των προσαυξήσεων υπολογίζεται σε ποσοστό:
• 100%, αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ,
• 80%, αν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 ως 4 δόσεις,
• 70%, αν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 ως 48 δόσεις,
• 60%, αν η οφειλή εξοφληθεί σε 49 ως 72 δόσεις,
• 50%, αν η οφειλή εξοφληθεί σε 73 ως 100 δόσεις.

Δυνατότητα υποβολής αίτησης θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης. Αν δηλαδή το σχετικό ΦΕΚ εκδοθεί αρχές Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν έως τα τέλη Ιουλίου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες, και καμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

Η καθυστέρηση της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού, ενώ στη ρύθμιση μπορεί να υπαχθούν και ήδη ρυθμισμένα χρέη, αν ο οφειλέτης κρίνει ότι είναι πιο συμφέρουσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα