Εστειλε (αυστηρό) μήνυμα και μετά πήρε πρόσκληση

Εστειλε (αυστηρό) μήνυμα και μετά πήρε πρόσκληση31.01.2019Πρόσωπα

Ο ΥΕΘΑ, που καταδίκασε τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, θα επισκεφτεί την Αγκυρα

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Μείζονα εθνική προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη χαρακτήρισε την υποστήριξη της Κύπρου από την Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος

Αποστολάκης, κατά την επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

«Οι ερευνητικές δραστηριότητες της Κύπρου για τα ενεργειακά αποθέματα στην ΑΟΖ διασφαλίζονται απόλυτα από το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ. Αποστολάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη, καταδικάζοντας έτσι την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και ειδικά τους τουρκικούς «τσαμπουκάδες» στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και στρατηγική ψυχραιμία στη βάση της διεθνούς νομιμότητας» συμπλήρωσε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, ενώ εξήρε την αμυντική συνεργασία που έχουν αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος με άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο κ. Αποστολάκης επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στεφάνι. Επίσης, στεφάνι κατέθεσε στην έδρα της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου μίλησε και στο προσωπικό, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Η εθνική ανεξαρτησία και η κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτες, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι δυνατές, αξιόπιστες και έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο για την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας».

Σημειώνεται πως ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε επίσης με τον Νίκο Αναστασιάδη και συμμετείχε σε συνομιλίες στις οποίες έλαβαν μέρος ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος Πρόεδρος και ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, με βασικό θέμα τα ενεργειακά και την ασφάλεια.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιβεβαίωσαν χθες ότι έφτασε η επιστολή του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, με την οποία συγχαίρει τον κ. Αποστολάκη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και τον προσκαλεί να επισκεφθεί την Αγκυρα. Πότε θα συμβεί αυτό, είναι άγνωστο.
Η επιστολή Ακάρ, ωστόσο, αναδεικνύει το θράσος των Τούρκων να απευθύνουν πρόσκληση και την ίδια στιγμή να προκαλούν στο Αιγαίο με παραβιάσεις και πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα