«Εσβησε» χθες τα ξημερώματα στα 84 του ο Θ. Αντωνίου

«Εσβησε» χθες τα ξημερώματα στα 84 του ο Θ. Αντωνίου27.12.2018Πρόσωπα

Αρχιμουσικός αλλά και παιδαγωγός

Σε ηλικία 84 ετών άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τετάρτης ο διεθνούς φήμης Ελληνας συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου. Αρχιμουσικός αλλά και παιδαγωγός, ο Θεόδωρος Αντωνίου είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου 1935. Είχε σπουδάσει βιολί, φωνητική και σύνθεση με τον Μανώλη Καλομοίρη και τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, στο Εθνικό και το Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας.

Κατόπιν

συνέχισε με σπουδές σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μονάχου και στο Ντάρμστατ, με διδάσκοντες τους Ριντλ, Λιγκέτι, Στοκχάουζεν, Μπέριο και Μπουλέζ, ενώ είχε διδάξει στα πανεπιστήμια του Στάνφορντ, της Γιούτα αλλά και στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας. Από το 1979 ήταν καθηγητής σύνθεσης στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Για 30 ολόκληρα χρόνια είχε χρηματίσει πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρός της.

Συνθέσεις

Είχε συνθέσει μουσική για πολλά θεατρικά και κινηματογραφικά έργα και παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, αλλά και κονσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά, ενώ η μουσική του ερμηνεύεται από τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (όπως το βραβείο ΑSCAP), ενώ το 1991 πήρε το βραβείο Μέτκαλφ για την εξαίρετη διδασκαλία του στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν οι ορχήστρες Alea, το Συγκρότημα Νέας Μουσικής της Φιλαδέλφειας αλλά και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Σύγχρονης Μουσικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα