Εβδομάδα των... παθών για τις ενορίες

Εβδομάδα των... παθών για τις ενορίες31.03.2018Πρόσωπα

Με άμισθους αλλά και συνταξιούχους ιερείς οι μητροπόλεις της περιφέρειας μπαλώνουν τα κενά που έφερε το πάγωμα προσλήψεων

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Το Πάσχα συνοδεύεται από μεγάλη έξοδο. Χωριά και οικισμοί ζωντανεύουν. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ιδιαίτερα απαιτητική λειτουργικά. Οι ιερές ακολουθίες τελούνται καθημερινά, προκαλώντας «πονοκέφαλο», κυρίως στην περιφέρεια και σε δυσπρόσιτες περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό

πρόβλημα έλλειψης ιερέων.

Πολλές μητροπόλεις επιστρατεύουν εθελοντικά συνταξιούχους κληρικούς για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ δεν είναι λίγοι οι ιερείς που υποχρεωτικά ταξιδεύουν από χωριό σε χωριό για να τελέσουν το Μεγάλο Σάββατο την Ακολουθία της Ανάστασης.
Τρεις μητροπολίτες μιλούν στη «δημοκρατία» για τα κενά σε ιερείς και τις λύσεις που επιστρατεύουν.

Καρδίτσα

Η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, με έδρα την Καρδίτσα, είναι αυτή με τον μεγαλύτερο αριθμό ενοριών στην Εκκλησία της Ελλάδος, 232 στον αριθμό, αλλά και 47 κενά σε εφημέριους. Ο μητροπολίτης Τιμόθεος, μιλώντας στη «δημοκρατία», περιέγραψε τις δυσκολίες στη διαχείριση. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η συνταξιοδότηση ιερέων και ο περιβόητος κανόνας 1/5 στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα έχουν αυξήσει δραματικά τα κενά. Στη μητρόπολή μας οι κενές οργανικές θέσεις ιερέων είναι 47. Προσπαθούμε με έξι άμισθους κληρικούς, που τους ενισχύουμε με μικρά βοηθήματα, να καλύψουμε, όσο είναι δυνατό, τις μεγάλες ανάγκες».

Λαγκαδάς

Η περιοχή του Λαγκαδά είναι ημιαστική και συνορεύει με τη Θεσσαλονίκη. Η τοπική μητρόπολη έχει 60 ενορίες. Μεσούσης της κρίσης, ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης φρόντισε να προχωρήσει στη χειροτονία 15 άμισθων ιερέων. Η κίνηση αυτή φάνηκε σωτήρια. «Με τους 15 άμισθους κληρικούς, που πλαισιώνουν τους μισθοδοτούμενους εφημέριους, μόλις που καλύπτουμε τις ανάγκες μας και δεν έχουμε κενές θέσεις. Συνεπώς, δεν εφησυχάζουμε. Πρέπει να υπάρχουν ιερείς που λειτουργούν τις εκκλησίες και να ακούγονται κάθε Κυριακή οι καμπάνες» τονίζει στη «δημοκρατία» ο κ. Ιωάννης, που στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα προς την Πολιτεία, τονίζοντας ότι «όπως -καλώς- φροντίζει η πολιτική ηγεσία για τους διορισμούς δασκάλων του Κορανίου, αντίστοιχα πρέπει να κάνει και για τους δασκάλους του Ευαγγελίου, τους ορθόδοξους ιερείς».

Ναύπακτος

Η μαγευτική πόλη της Ναυπάκτου εκκλησιαστικά αποτελεί την έδρα της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Η ευρύτερη περιοχή έχει πληγεί από την εσωτερική «μετανάστευση». Πολλοί κάτοικοι, κυρίως των ορεινών περιοχών, έχουν μετοικήσει σε αστικά κέντρα, (Πάτρα, Αγρίνιο, Αθήνα). Επιστρέφουν, όμως, μαζικά το Πάσχα και το καλοκαίρι. Τότε η έλλειψη ιερέων φαίνεται εντονότερα.

«Εχουμε 95 ενορίες και 65 εφημέριους. Τον χειμώνα υπάρχει επάρκεια, αλλά το Πάσχα και το καλοκαίρι που τα χωριά ξαναζωντανεύουν ο συνολικός πληθυσμός τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ζητούν ιερείς για να λειτουργήσουν τις Κυριακές ή σε πανηγύρεις. Προβλήματα υπάρχουν και τον χειμώνα, όταν υπάρχουν μνημόσυνα, τοπικές εορτές και πανηγύρεις» λέει στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Η μητρόπολη την περίοδο του Πάσχα, που οι ακολουθίες τελούνται καθημερινά, επιστρατεύει εθελοντικά και τους συνταξιούχους ιερείς, που, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, τελούν λειτουργίες κοντά στον τόπο διαμονής τους, προκειμένου οι οργανικοί κληρικοί να καλύψουν τις ανάγκες σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και φέτος, με τον μητροπολίτη Ιερόθεο να παραδέχεται ότι μπορεί σε κάποιες περιοχές ιερείς να κάνουν οδοιπορικό και να τελέσουν ακόμα και δύο φορές τη λειτουργία της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο σε δυσπρόσιτα χωριά και οικισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα