Φορητή συσκευή καταργεί τις βιοψίες

Φορητή συσκευή καταργεί τις βιοψίες03.04.2019Νέα

Συλλέγει με μαγνήτη καρκινικά κύτταρα από το αίμα και υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη διάγνωση των νεοπλασιών

Μία φορητή συσκευή, ικανή να συλλέγει καρκινικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα των ασθενών βάζοντας τέλος στις βιοψίες, δημιούργησαν μηχανικοί και γιατροί από το πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, σε μια ανακάλυψη που φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο στη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου.

Σημαντικό πλεονέκτημα της συσκευής είναι ότι σε αντίθεση με τη βιοψία δεν αναλύει τα κύτταρα από ένα συγκεκριμένο

σημείο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι όγκοι απελευθερώνουν 1.000 καρκινικά κύτταρα το λεπτό στην κυκλοφορία του αίματος. Μέσα σε ένα δίωρο η νέα συσκευή που τοποθετείται πάνω στη φλέβα μπορεί να αιχμαλωτίσει επαρκή ποσότητα καρκινικών κυττάρων, χωρίς την ανάγκη αιμοληψίας.

Η συσκευή, που έχει δοκιμαστεί ήδη σε πειραματόζωα, βασίζει την «ευφυΐα» της σε ένα τσιπάκι το οποίο συλλέγει σαν μαγνήτης τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να αιχμαλωτίζει τριάμισι φορές περισσότερα καρκινικά κύτταρα ανά μιλιλίτρο αίματος απ' ό,τι θα μπορούσε να κάνει μια σύριγγα.

Περιγράφοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων η καθηγήτρια Χημικής Μηχανικής Sunitha Nagrath, η οποία ηγήθηκε της ανάπτυξης της συσκευής, είπε: «Είναι σαν να έχεις μια κάμερα που βιντεοσκοπεί διαρκώς μία πόρτα και μία φωτογραφική μηχανή που παίρνει μία λήψη κάθε πέντε λεπτά. Αν κάποιος εισβολέας μπει μεταξύ των λήψεων, δεν θα το μάθεις ποτέ». Το τσιπ, που βασίζεται στο οξείδιο του γραφενίου, δημιουργεί πλήθος μοριακών αλυσίδων ικανό να παγιδεύει πάνω από το 80% των καρκινικών κυττάρων στη ροή του αίματος.

«Κανείς δεν θέλει να κάνει βιοψία. Αν κατορθώναμε να λάβουμε αρκετά καρκινικά κύτταρα από το αίμα, θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να μάθουμε περισσότερα για τη βιολογία του καρκίνου συμβάλλοντας στην ανάπτυξη περισσότερων στοχευμένων φαρμάκων» τόνισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Daniel F. Hayes.

Eπόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να αυξήσουν τον ρυθμό επεξεργασίας του αίματος. Οι πρώτες δοκιμές της πρωτοποριακής συσκευής στον άνθρωπο αναμένονται σε περίπου τρία με πέντε χρόνια από σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα