Το άδοξο τέλος (μέσα στη Βουλή) του Εμμ. Ξάνθου

Το άδοξο τέλος (μέσα στη Βουλή) του Εμμ. Ξάνθου02.04.2019Άρθρα

Από ατύχημα μέσα στο κτίριο της Βουλής άφησε -εντελώς άδοξα- την τελευταία πνοή του ο πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθος

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Το άγνωστο στους περισσοτέρους τραγικό τέλος του μεγάλου άνδρα έλαβε χώρα στις 29 Νοεμβρίου του 1851.

Στην αίθουσα της -τότε- Βουλής επικρατούσε κυριολεκτικά πανικός. Τα αίματα είχαν ανάψει για

τα καλά, καθώς συζητιόταν για τρίτη μέρα η ερώτηση που είχε καταθέσει βουλευτής προς τον υπουργό των Στρατιωτικών, που αφορούσε τον αρχιληστή Σιγδίτσα, για τον οποίο υπήρχε καταγγελία ότι έπαιρνε μισθό από το υπουργείο, παρόλο που εκκρεμούσαν σε βάρος του εντάλματα σύλληψης όχι μόνο για ληστείες, αλλά και για φόνο.

Η ένταση ανάμεσα στους βουλευτές ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να δημιουργηθεί χάος, με βουλευτές να φωνάζουν, να τρέχουν και να αλληλοσπρώχνονται.

Ολα άρχισαν όταν μια μερίδα βουλευτών «πετάχτηκε» από τη θέση της για να επιτεθεί σε βουλευτή που μιλούσε από το βήμα με σκληρά λόγια για τον υπουργό. Τότε ο πρόεδρος της Βουλής αναγκάστηκε να παρέμβει και να διακόψει τη συνεδρίαση. Οι βουλευτές, φοβούμενοι μήπως υπάρξουν γενικευμένα επεισόδια, άρχισαν να τρέχουν κακήν κακώς για να φύγουν από την αίθουσα.

Ανάμεσά τους ήταν, δυστυχώς, και ο 79χρονος Εμμανουήλ Ξάνθος. Κατεβαίνοντας από τη σκάλα του θεωρείου, που δεν είχε κιγκλιδώματα, μια σπρωξιά τον έριξε κάτω από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια, στα πλευρά και στον κρόταφο. Λίγες ώρες μετά άφησε την τελευταία πνοή του, αφού πρώτα μετάλαβε.

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος υπήρξε -μαζί με τους Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ- ένας εκ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας το 1814. Ηταν ένας σπουδαίος άνδρας, που αγάπησε την Ελλάδα και πολέμησε για αυτήν.

Η προσφορά του στην ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε πραγματικά ανεκτίμητη. Παρ' όλα αυτά πέθανε πάμφτωχος. Η Βουλή, μάλιστα, μετά τον σοκαριστικό θάνατό του, αποφάσισε τη χορήγηση μηνιαίας σύνταξης, καθώς και προίκας στην κόρη που άφησε ορφανή.

Keywords
Τυχαία Θέματα