Φόβοι για ναυάγιο στη δεύτερη αξιολόγηση!

Φόβοι για ναυάγιο στη δεύτερη αξιολόγηση!15.01.2019Πρόσωπα

Μεγαλώνει ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις απειλούν να συμπαρασύρουν σε ναυάγιο τη 2η μεταπρογραμματική αξιολόγηση, η οποία άρχισε χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Μπορεί η πλειονότητα των ξένων οίκων να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την εκδοχή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού εξαιτίας μιας ενδεχομένως παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, αλλά αυτό, όπως παρατηρούν στο οικονομικό επιτελείο, δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού.



Οι καθυστερήσεις σε κρίσιμα προαπαιτούμενα, όπως, λόγου χάρη, το Ελληνικό, η ΔΕΗ, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα «κόκκινα» δάνεια, είναι δραματικές και όλα δείχνουν ότι, αν η χώρα καταφέρει να πάρει καλό βαθμό, αυτό θα συμβεί οριακά και με την ψυχή στο στόμα, ενώ θα χρειαστεί να εξαντληθεί η όποια επιείκεια των βλοσυρών δανειστών. Το θέμα είναι κρίσιμο, αλλά στην πολιτική τάξη που είναι απορροφημένη στον κομματικό ανταγωνισμό απουσιάζει, όπως σχολιάζει η αγορά, η αντίληψη του επείγοντος χαρακτήρα των πραγμάτων.

Το αποτέλεσμα των εντατικών ελέγχων θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και, εάν η αξιολόγηση είναι αρνητική, το πλήγμα για τη χώρα θα είναι βαρύτατο, καθώς:
α) δεν θα εκταμιευθούν τα χρήματα από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων (600.000.000 ευρώ η πρώτη δόση) που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες,
β) θα σταλεί ηχηρό μήνυμα παλινδρόμησης και καθυστερήσεων στις αγορές, οι οποίες παρακολουθούν προσεκτικά, εν όψει της επικείμενης εξόδου της Ελλάδας για δανεισμό, μέσω πενταετούς αρχικά ομολόγου, με στόχο τη συγκέντρωση 2-3 δισ. ευρώ. Πέρα από την ανάγκη επίσπευσης των έργων, όπως στην περίπτωση του εμβληματικού Ελληνικού, που θα αργήσει να υποδεχθεί τους πρώτους εκσκαφείς, και του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο οποίος εκφυλλίζεται ραγδαία σε αέναο «παζάρι», το σημαντικότερο πρόβλημα αυτής της θεματολογίας είναι τα «κόκκινα» δάνεια.

Από την επίλυσή του, όπως επίμονα υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα κριθεί επί της ουσίας αν η χώρα θα αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή των Μνημονίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα