Φρένο Δένδια στη διδασκαλία «μακεδονικής» γλώσσας

Φρένο Δένδια στη διδασκαλία «μακεδονικής» γλώσσας09.10.2019Πρόσωπα

Τι απάντησε σε ερώτηση Βελόπουλου για την πρόθεση των φιλοσκοπιανών να κάνουν μαθήματα μέσω του διαδικτύου

Φρένο σε όσους... φλέρταραν με την ιδέα αναγνώρισης της υποτιθέμενης «μακεδονικής γλώσσας» από την Ελλάδα έβαλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οπως αποκάλυψε το newsbreak.gr, με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής

Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, ο κ. Δένδιας έδωσε διευκρινίσεις για τη χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» αλλά και για το ενδεχόμενο διδασκαλίας της. 

Αφορμή για την ερώτηση του κ. Βελόπουλου στάθηκε η πρωτοβουλία σωματείου με την επωνυμία «ΑΜΚΕ ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ» (Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας) να διοργανώσει δωρεάν μαθήματα «μακεδονικής γλώσσας» μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Ο υπουργός Εξωτερικών στη γραπτή απάντησή του επεσήμανε: «Ως προς τη γλώσσα της βορείου γείτονος, η Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνει ότι αυτή (η γλώσσα) ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών και ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική Μακεδονία και την ελληνική κληρονομιά της από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αυτά ισχύουν για τη γειτονική χώρα και τους πολίτες της. Το ποιες γλώσσες διδάσκονται στη δική μας χώρα είναι θέμα που διέπεται από τους ελληνικούς νόμους».

Ο κ. Δένδιας τόνισε στην απάντησή του: «Στην περίπτωση που επιχειρηθεί διδασκαλία της ανωτέρω γλώσσας από ιδιωτικό φορέα, ο φορέας αυτός θα πρέπει να πληροί απολύτως, όπως και κάθε άλλος αντίστοιχος, τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία διατάξεις. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχει “μακεδονική μειονότητα”».

Ο κ. Δένδιας όμως έστειλε και μήνυμα στη γειτονική χώρα εν όψει παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η χώρα μας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας, σύμφωνα με την τεθείσα από την Ε.Ε. αιρεσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο η πλήρης και συνολική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη» είπε για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «η τήρηση όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εργαλείο απαραίτητο, προκειμένου να απαιτούμε την πλήρη συμμόρφωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στις δικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη συμφωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα