Για ακόμα μία φορά η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει θεατής στις ενεργειακές εξελίξεις

Για ακόμα μία φορά η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει θεατής στις ενεργειακές εξελίξεις22.11.2018Πρόσωπα

Την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιόρτασε σε πανηγυρικό κλίμα στην Κωνσταντινούπολη την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream, μήκους 950 χλμ.

Το mega

project, αξίας 11 δισ. ευρώ, με συνολικό μήκος 1.090 χλμ. και συνολική ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισ. κ.μ., θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Ανάπα, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στην Τουρκία.

Στην εκδήλωση παρευρέθη, φυσικά, και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε για ακόμα μία φορά τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τις εξαιρετικές εμπορικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι δύο χώρες έχουν θέσει στόχο την υλοποίηση διμερών συναλλαγών, αξίας 100 δισ. δολαρίων, μέσα στο 2018.

Η Τουρκία προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση νέων, σύγχρονων ενεργειακών υποδομών. Μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν κατασκευαστεί 2.850 χλμ. αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία (TANAP) και τη Ρωσία (Turkish Stream), και δύο τερματικά υποδοχής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG FSRU), με στόχο η χώρα να καταστεί ο νέος ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Τα έργα αυτά προστίθενται στα ακόμα δύο χερσαία τερματικά LNG σε Σμύρνη και Μαρμαρά, καθώς και στα εκατοντάδες χιλιόμετρα αγωγών που ήδη μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν και το Ιράν, και σύντομα αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία, με την επιθετική εξωτερική πολιτική της σε θέματα εμπορίου και ενέργειας, καταφέρνει να μην κρατά στα χαρτιά τα έργα που δίνουν ζωή και δουλειές στη χώρα, σε αντίθεση με την Ελληνική Κυβέρνηση, που αμύνεται και περιμένει τον πλούσιο θείο από την Αμερική να επενδύσει στα δικά της εδάφη.

Αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα, όπως ο σταθμός FSRU, που θα την καταστήσει ενεργειακό κόμβο για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνδέοντας τις υφιστάμενες και υπό ανάπτυξη υποδομές (ελληνοβουλγαρικός και διαδριατικός αγωγός), χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια αδειοδοτήσεων και γερό στομάχι, προκειμένου να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η χώρα μας είναι τοποθετημένη στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής. Ας το εκμεταλλευτούμε και ας σπεύσουμε, αν θέλουμε να είμαστε στο προσκήνιο με έργα και όχι με λόγια.

Keywords
Τυχαία Θέματα