Γιάννης Βογιατζής: «Έζησε χορτάτος, ακριβώς όπως ήθελε»

Από τις πιο αγαπημένες φωνές του ελαφρολαϊκού, που ταυτίστηκε με τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη, ο Γιάννης Βογιατζής έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και εμπειριών

Σίγησε για πάντα χθες τα ξημερώματα μια από τις σημαντικότερες φωνές του ελαφρολαϊκού τραγουδιού της Ελλάδας, ο Γιάννης Βογιατζής. Ο 89χρονος τραγουδιστής εδώ και μήνες ανέβαινε τον δικό του «γολγοθά», με τα πολλά προβλήματα υγείας που του είχαν παρουσιαστεί.

Ο Γιάννης Βογιατζής γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου

1934 στην Αθήνα και διέπρεψε σε διάφορους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στο ραδιόφωνο. Μάλιστα, από τα πρώτα του κιόλας βήματα ξεχώρισε για τη μοναδική φωνή του και τιμήθηκε δύο φορές με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη ήταν το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου και η δεύτερη το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου, αλήτες πουλιά» των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου.

Ο Γιάννης Βογιατζής ευτύχησε να τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση πολύ μεγάλα τραγούδια κορυφαίων συνθετών, ενώ ερμήνευσε και τραγούδια σε δεύτερη εκτέλεση, που με τον μοναδικό τρόπο του τα έκανε «δικά του». Ποιος δεν έχει τραγουδήσει τα «Σου το ‘πα μια και δυο και τρεις», «Η πρώτη μας νύχτα», «Θέλω κοντά σου να μείνω» (ντουέτο με Τζένη Βάνου), «Σ’ αγαπώ σ’ όλες τις γλώσσες», «Ενας ουρανός με αστέρια» και πολλά άλλα;

Μάλιστα, επειδή είχε και υποκριτικό ταλέντο, τα περισσότερα τραγούδια του ακούστηκαν σε ταινίες και μιούζικαλ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, κυρίως του Γιάννη Δαλιανίδη, με τον οποίο διατηρούσε σπουδαία φιλία μέχρι το τέλος της ζωής του μεγάλου σκηνοθέτη. Συνεργάστηκε δισκογραφικά με τους γνωστότερους δημιουργούς του ελαφρού τραγουδιού ερμηνεύοντας τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Μουζάκη, Γιώργου Θεοδοσιάδη, Κώστα Καπνίση, Αργύρη Κουνάδη, Γεράσιμου Λαβράνου, Τόλη Βοσκόπουλου κ.ά. σε στίχους των Νίκου Γκάτσου, Αλέκου Σακελλάριου, Κώστα Πρετεντέρη, Γιώργου Οικονομίδη, Θάνου Σοφού, Ηλία Λυμπερόπουλου.

Φέτος τον Ιανουάριο ο Γιάννης Βογιατζής παραχώρησε την τελευταία του συνέντευξη στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, αναπολώντας τις παλιές καλές στιγμές με τους συναδέλφους του. «Καθόμασταν με τον Φώτη Μεταξόπουλο και ακούγαμε τις διδαχές του Ορέστη Μακρή.

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου των ταινιών. Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ο κολλητός μου, και κάποια στιγμή χάλασε η φιλία μας και ούτε ξέρω γιατί. Μου στοίχισε το φευγιό του, γιατί ήταν πολύ γλυκός άνθρωπος». Ο αείμνηστος τραγουδιστής είχε σχολιάσει και την επιτυχία που είχε στο γυναικείο φύλο: «Είχα επιτυχία στο γυναικείο φύλο, αλλά εγώ έκανα τις επιλογές μου. Δεν πούλησα τον εαυτό μου μόνο και μόνο για να κάνω τον γκόμενο. Με τη γυναίκα μου είμαστε παντρεμένοι από το 1978 με πολιτικό γάμο. Είχε προηγηθεί ο γάμος της Ελένης (σ.σ.: εννοεί τη Μενεγάκη), και μας άρεσε πάρα πολύ που παντρευτήκαμε και με ορθόδοξο γάμο. Πήγαμε στον γάμο της Ελένης και μου λέει η γυναίκα μου “δεν παντρευόμαστε και εμείς ορθόδοξα;”. Η Ελένη είναι δώρο Θεού και μέρα παρά μέρα πήγαινα στην εκπομπή της».

Στην ίδια, τελευταία εξομολόγησή του, τρεις μήνες πριν από τον θάνατό του, είχε αναφερθεί και στη φιλία που είχε με το παλάτι και τον βασιλιά Κωνσταντίνο: «Για τέσσερα χρόνια υπήρξα ο τραγουδιστής των βασιλικών ανακτόρων. Οπου πήγαινε το βασιλικό ζεύγος πήγαινα και εγώ μαζί για να τραγουδήσω. Είχαμε γνωριστεί με τον Κωνσταντίνο και ήταν καταπληκτικό παιδί». Σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του μεγάλου καλλιτέχνη, θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα.

«Μου ζητούσαν να τραγουδήσω τον ύμνο του Ολυμπιακού»

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄60 ο σπουδαίος ερμηνευτής υπήρξε υποστηρικτής του Παναθηναϊκού και τραγούδησε και τον ύμνο της ομάδας, πρώτος είχε τραγουδήσει ο Λέο Λέανδρος, πατέρας της Βίκυς Λέανδρος. Οπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο Γιάννης Βογιατζής: «Το 1962 ήμασταν στην εξέδρα εγώ, ο Μουζάκης και ο Οικονομίδης και βλέπαμε την ομάδα μας. Ο ύμνος αυτός είχε τραγουδηθεί πιο μπροστά από τον Λέανδρο, τον πατέρα της Βίκυς Λέανδρος, αλλά δεν πήγε, δεν ξέρω για ποιον λόγο, και μου λέει ο Οικονομίδης “θα μας πεις τον ύμνο;” Και καλά έκανα και τον είπα γιατί είναι η μεγαλύτερή μου επιτυχία, διαχρονική. Ολοι ερωτεύτηκαν τη συγκεκριμένη εκτέλεση, ήταν ύμνος. Θα μπορούσα να είχα τραγουδήσει τον ύμνο του Ολυμπιακού, μου έκαναν πρόταση και τους είπα ότι ήθελα λεφτά και μου λένε “γιατί σε εμάς ζητάς λεφτά;” και τους είπα ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου».

«Δεν άντεξε η καρδούλα του»

Ο σπουδαίος τραγουδιστής είχε υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση στην Ουρολογική Κλινική του Λαϊκού, καθώς αντιμετώπιζε νεφρολογικό πρόβλημα. Ωστόσο, πριν από μερικές ημέρες εισήχθη ως έκτακτο περιστατικό με αποφρακτικό ειλεό στο Ιπποκράτειο. Οι γιατροί αντιμετώπισαν την επιπλοκή με επιτυχία, όμως και πάλι εκδήλωσε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και λίγες ώρες μετά έπαθε καρδιακή ανακοπή. Ως αιτία θανάτου του καταγράφεται η «πολυοργανική ανεπάρκεια». Ο γιος του, αν και συντετριμμένος, μίλησε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου: «Ο μπαμπάς μου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, είχε ένα πρόβλημα στο νεφρό του. Το αφαίρεσαν με λαπαροσκόπηση, αλλά είχε μετά επιπλοκές και στο τέλος δεν άντεξε η καρδούλα του – αυτό είναι. “Εφυγε” σήμερα το πρωί στις 6.45 – τον είχαμε στο νοσοκομείο ευτυχώς. Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά ήταν δύσκολα τα πράγματα. Η εγχείρηση έγινε πριν από 20 μέρες και μετά ξεκίνησαν οι επιπλοκές λόγω ηλικίας. Μου είπε ότι είναι χορτάτος, έζησε καλά τη ζωή του, όπως ήθελε αυτός».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιάννης Βογιατζής, Έζησε,giannis vogiatzis, ezise