Γιώργος Γεραπετρίτης: Η πιο φαιδρή δήλωση στην ιστορία του ΥΠΕΞ

Συνεχάρη τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας για τα 100 χρόνια της «δημοκρατίας» τους, που στήθηκε πάνω στα πτώματα του Πόντου και της Σμύρνης

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν είναι μια απλή περίπτωση πολιτικού. Ηταν γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Στην πρώτη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν υπουργός Επικρατείας. Από τον Ιούνιο διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών.

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η κοινή συνισταμένη σε όλους αυτούς τους ρόλους είναι ότι ουδέποτε χρειάστηκε να διεκδικήσει

έστω και μια προσωπική ψήφο από τον ελληνικό λαό! Κανένας ψηφοφόρος δεν έχει βάλει σταυρό επιλογής δίπλα στο όνομα «Γεραπετρίτης»!

Για πρώτη φορά βρέθηκε υποψήφιος το 2019, αλλά εκ του ασφαλούς. Οχι σε κάποια περιφέρεια της χώρας, αλλά μέσω προκαθορισμένης λίστας και μιας δεδομένης εκλόγιμης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τον φετινό Μάιο ένιωσε τόσο ασφαλής για τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση, που δεν θεώρησε απαραίτητο ούτε καν να μπει σε ψηφοδέλτιο για να αξιολογηθεί το υπουργικό έργο της προηγούμενη τετραετίας του.

Κάποια δημοσιεύματα και διαρροές πως δεν θα είναι υποψήφιος, καθώς κλίνει όλο και περισσότερο προς την απόφαση επιστροφής του στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, αποδείχθηκαν στάχτη στα μάτια. Κάπως έτσι ο Γεραπετρίτης διορίστηκε τον Ιούνιο, ως εξωκοινοβουλευτικός, υπουργός Εξωτερικών. Είναι το ίδιο υπουργείο Εξωτερικών που χθες εξέδωσε το εξής ντροπιαστικό για σύσσωμο τον Ελληνισμό μήνυμα: «Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στον λαό και στην κυβέρνηση της Τουρκίας με την ευκαιρία της εορτής της Ημέρας Δημοκρατίας τους».

Ακριβώς την ίδια ώρα ο Ερντογάν, μέσα σε ντελίριο οθωμανικής ισχύος, «κραύγαζε» ότι η Θεσσαλονίκη είναι τουρκική, σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη: «Πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας». Οπως εξήγησε και ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μποζκούρτ, ο Ερντογάν «εξίσωσε πόλεις στην Ελλάδα, στη Συρία κ.α. με τουρκικές πόλεις, υποστηρίζοντας ότι αποσπάστηκαν βίαια από την τουρκική πατρίδα».

Σε αυτή την τουρκική δημοκρατία ευχήθηκε για τα 100 χρόνια της το ελληνικό ΥΠΕΞ του Γεραπετρίτη; Και θεωρεί ο υπουργός ότι μια τέτοια ευχή αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό; Ή μήπως ότι μια τέτοια ανεξήγητη ενέργεια είναι άσκηση εξωτερικής πολιτικής; Ας δούμε σε ποια δημοκρατία της Τουρκίας ευχήθηκε, με αυτή την ανιστόρητη και προσβλητική για κάθε Ελληνα πολίτη ανακοίνωση, ο Γεραπετρίτης: Η τουρκική «δημοκρατία» ιδρύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1923, πάνω στα χιλιάδες πτώματα των Ελλήνων της Σμύρνης το 1922. «Ενα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι ανήκα στο ανθρώπινο γένος» έγραφε τότε ο Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη Τζορτζ Χόρτον για τα τουρκικά εγκλήματα.

Η τουρκική «δημοκρατία» ανδρώθηκε πάνω στο πογκρόμ Ελλήνων και Αρμενίων το 1955 και στον άγριο διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1964-1965, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης που είχε υπογραφεί το 1923 ώστε να δημιουργηθεί κράτος τουρκικό. Η Τουρκία αύξησε τα εδάφη της και τον πλούτο της με την αιματηρή εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ο Ερντογάν υπερασπίζεται τα κατεχόμενα στη Γάζα και ζητά να φύγουν οι έποικοι, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ κάνουν πόλεμο υπέρ της κατεχόμενης Ουκρανίας, αλλά όλοι τους θεωρούν παγιωμένη κατάσταση την κατεχόμενη Κύπρο και τους Τούρκους εποίκους.

Η -κατά το ελληνικό ΥΠΕΞ- «δημοκρατία της Τουρκίας» είναι αυτή που απειλεί καθημερινά την Ελλάδα ότι θα «έρθει νύχτα», που κάνει βρόμικα παιχνίδια εργαλειοποιώντας το Μεταναστευτικό, που παίζει τον σερίφη με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από το Αζερμπαϊτζάν, μέχρι τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Παλαιστίνη, ενώ αρνείται διά των όπλων να δώσει ένα κομμάτι γης στους Κούρδους.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας στη διένεξη Ισραήλ – Παλαιστίνης, αλλά ο Ερντογάν είναι με την άλλη πλευρά. Κι όχι μόνο με τους Παλαιστινίους, αλλά, όπως έχει πει τόσες φορές, είναι με τους τρομοκράτες της Χαμάς. Τους οποίους ο ίδιος θεωρεί ότι κάνουν… εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Κι αλήθεια, σε ποια ακριβώς δημοκρατία ευχήθηκε το ελληνικό ΥΠΕΞ; Σ’ αυτή τη δημοκρατία για την οποία τα κορυφαία γερμανικά, γαλλικά και αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά και πολιτικοί ηγέτες όπως ο Ιταλός Ντράγκι, καταγγέλλουν διαρκώς ως «δικτάτορα» και «καρκίνωμα» τον Ερντογάν; Σ’ αυτή τη δημοκρατία που ο πρόεδρός της βρίζει τη Δύση και εκβιάζει το ΝΑΤΟ; Σ’ αυτή τη δημοκρατία που έχει κάνει χιλιάδες εσωτερικές εκκαθαρίσεις σε δικαστικούς και δημοσιογράφους; Σ’ αυτή τη δημοκρατία που η Ε.Ε. αρνείται πεισματικά να της ανοίξει την πόρτα ακριβώς επειδή δεν λειτουργεί ως δημοκρατία;

Ο Γεραπετρίτης ευχήθηκε στην τουρκική «δημοκρατία» και τη… συνεχάρη σαν να μην υπάρχει χθες και σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα χρεώθηκε μια ουρανοκατέβατη και αλλόκοτη επίσημη δήλωση του ΥΠΕΞ από έναν υπουργό που φαίνεται από τους μέχρι τώρα χειρισμούς του ότι δεν κατανοεί ακόμα και τα πιο βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και παγκόσμιας Ιστορίας. Εύλογα κάθε πολίτης αυτού του τόπου έχει δικαίωμα να διατηρεί τις επιφυλάξεις του έπειτα από τέτοιες αδιανόητες ενέργειες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

Υπουργός Εξωτερικών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1967 στην Κάρπαθο. Σπούδασε Νομική στο Καποδιστριακό και έκανε μεταπτυχιακό στο Εδιμβούργο. Είναι δικηγόρος και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Το 2005 ήταν μέλος Δ.Σ. στον ΟΤΕ και το 2009 διετέλεσε γενικός γραμματέας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον συμπεριέλαβε στο επταμελές συμβουλευτικό σώμα της Ν.Δ. και έναν χρόνο αργότερα αναβαθμίστηκε σε επικεφαλής της ομάδας συμβούλων. Το 2019 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας και στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Επικρατείας. Μετά το δυστύχημα των Τεμπών άσκησε χρέη υπουργού Μεταφορών. Από τον Ιούνιο του 2023 είναι υπουργός Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιώργος Γεραπετρίτης, ΥΠΕΞ,giorgos gerapetritis, ypex