Η Αγκυρα απειλεί ανοιχτά με πόλεμο

Η Αγκυρα απειλεί ανοιχτά με πόλεμο16.11.2018Άρθρα

Απίστευτες δηλώσεις για το Αιγαίο από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο οποίος αμφισβήτησε και 18 ελληνικά νησιά

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Με πόλεμο απείλησε ευθέως την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να προωθήσει τις αξιώσεις της χώρας του στο Αιγαίο.



Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, υποστήριξε χθες ότι, εκτός της διπλωματίας και της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, υπάρχει και μία τρίτη επιλογή για να λυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα, όπως τα θεωρεί η Αγκυρα. «Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπονοώντας σαφώς τη χρήση στρατιωτική μέσων.

Η Τουρκία είναι γεγονός ότι είναι πολύ στριμωγμένη και απομονωμένη, και ο μόνος τρόπος να ακουστεί είναι οι πολεμικές ιαχές. Και αυτές όμως φαίνεται ότι απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας και όχι στο εξωτερικό, όπου οι αποφάσεις για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο έχουν ληφθεί και δρομολογούνται όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο. Ο κ. Τσαβούσογλου, αφού πέταξε την... κορόνα του, αμφισβήτησε πάλι το ιδιοκτησιακό καθεστώς 18 ελληνικών νησιών, κάνοντας αναφορά στα Ιμια, στη λογική των «γκρίζων ζωνών».

Τη στιγμή μάλιστα που ο Τούρκος υπουργός «έκοβε» για την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το Αιγαίο, ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι «έραβε» στο άλλο μέτωπο την κυπριακή ΑΟΖ.

«Μονόπλευρες»

Ο κ. Οκτάι εκπροσώπησε τον Ταγίπ Ερντογάν στους εορτασμούς στα Κατεχόμενα για τα 35 χρόνια του ψευδοκράτους και έριξε τη δική του ρουκέτα, κάνοντας λόγο για «μονόπλευρες κινήσεις» από την πλευρά της Λευκωσίας και άρνησή της να μοιραστεί το φυσικό αέριο. «Θα ήθελα να πω άλλη μία φορά από εδώ σε όλη τη διεθνή κοινότητα ότι θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και όπως πάντα να προστατεύουμε τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε.

Στην ίδια γραμμή και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, που είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή ηγεσία να μετατρέψει τη θέση του τουρκοκυπριακού λαού σε μειονότητα». Τη δήλωση αυτή την έκανε από ένα στρατιωτικό τζιπ, την ώρα που τουρκικά μαχητικά πετούσαν προκλητικά χαμηλά και κοντά στη Λευκωσία, ακριβώς στην πράσινη γραμμή.

Από την άλλη πλευρά, κόντρα στις εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκύπριοι μαθητές και φοιτητές έκαναν διαδηλώσεις στα οδοφράγματα της Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα