Η ανεργία «εκτόξευσε» τα εμφράγματα

Η ανεργία «εκτόξευσε» τα εμφράγματα 06.09.2019Νέα

Αυξήθηκε η θνησιμότητα στους νέους, σύμφωνα με ελληνική έρευνα που παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο

Από τη
Ρίτα Μελά

Η οικονομική κρίση αύξησε τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, κυρίως σε νεαρά άτομα, λόγω της ανεργίας και της υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στην Πελοπόννησο.

Η αύξηση της ανεργίας κατά 1% αυξάνει κατά 4% τη θνησιμότητα. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτριος Τούσουλης, διευθυντής της

Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας, που φέτος έλαβε χώρα στο Παρίσι.

«Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση αύξησε σημαντικά την ανεργία, με συνέπεια την αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, κυρίως μέσω αύξησης της υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας» τόνισε στην ομιλία του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τούσουλης παρουσίασε τη σχέση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της οικονομικής κρίσης με την καρδιαγγειακή υγεία.

Όπως επισήμανε, η οικονομική κρίση αυξάνει σημαντικά την ανεργία, με άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, στην αύξηση των αυτοκτονιών, στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και τη σημαντική ελάττωση των υπηρεσιών υγείας.

Παρατηρήθηκε ότι, σε συνέχεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, υπάρχει σημαντική αύξηση της θνησιμότητας σε 40 χώρες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση αύξησε σημαντικά την ανεργία, με συνέπεια την αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Μάλιστα, από τη μελέτη που διενεργήθηκε στην περιφέρεια της Πελοποννήσου φάνηκε ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου κυρίως σε νεαρά άτομα, πιθανόν λόγω της μείωσης της υιοθέτησης των πρωτογενών μέτρων πρόληψης και θεραπείας, της αδυναμίας προσέλευσης στις υγειονομικές δομές και της μείωσης της συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτριο Τούσουλη, «η πορεία δύναται να αναστραφεί μέσω ελεύθερης πρόσβασης στο σύστημα υγείας, εκπαίδευσης του πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής υγείας, διακοπής του καπνίσματος και βελτίωσης των οικονομικών παραμέτρων που θα συμβάλουν στην ελάττωση της ανεργίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου αναδείχθηκε και φέτος πρώτη σε παρουσιάσεις, παγκοσμίως, στο συνέδριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα