Η «δίκη των δικών» στον Αρειο Πάγο

Η «δίκη των δικών» στον Αρειο Πάγο31.10.2018Άρθρα

Θα κρίνει το μέλλον 70.000 οικογενειών που βρέθηκαν να χρωστούν μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό που έλαβαν

Από τον
Αλέξη Φ. Αλεξόπουλο

Οπλισμένοι με μία ακόμη, πανίσχυρη, απόφαση της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης προσέρχονται στη δίκη των δικών οι δανειολήπτες, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζουν με τη θηλιά του ελβετικού φράγκου που τους πέρασαν στον λαιμό οι τράπεζες.

Στις 3 Δεκεμβρίου εκδικάζεται

στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση της συλλογικής αγωγής των καταναλωτικών σωματείων κατά της Eurobank.

Πέρα από ότι η συγκεκριμένη τράπεζα, εξαιτίας της ιδιαίτερα επιθετικής πολιτικής της, βαρύνεται με τη χορήγηση άνω του 65% αυτών των δανείων, η αποδοχή ή η απόρριψη αυτής της αναίρεσης θα κρίνει άμεσα κατά πόσον θα προστατευτούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη οι 70.000 ελληνικές οικογένειες που την περίοδο 2006-2009 έλαβαν δάνεια αξίας ελβετικού φράγκου και αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής εξαιτίας της παρανομίας και της καταχρηστικότητας των τραπεζών, που έχουν αποδειχτεί με πολλές δικαστικές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων.

Ο αγώνας των δανειοληπτών για δικαίωση άρχισε το 2012, με ατομικές αγωγές και ανακοπές. Το μέγεθος της αδικίας είναι τέτοιο ώστε μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, ακυρώθηκαν μερικώς ή ακόμα και ολικώς τραπεζικές συμβάσεις και διαταγές πληρωμής.

Παράλληλα ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) άσκησε τέσσερις συλλογικές αγωγές, με χιλιάδες συμμετέχοντες δανειολήπτες, κατά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που χορήγησαν δάνεια αξίας ελβετικού φράγκου και δικαιώθηκε πρωτόδικα έναντι της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank.

Ωστόσο, το Εφετείο Αθηνών ανέτρεψε την αρχική απόφαση κατά της Eurobank δικαιώνοντας την τράπεζα και ο ΣΥΔΑΝΕΦ προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, όπου εκδικάζεται η αναίρεση στις 3 Δεκεμβρίου.

Κρίσιμη καμπή

Σε αυτήν τη δίκη κρίνεται ένας ισχυρισμός που εφευρέθηκε από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και τον επικαλέστηκαν και οι εγχώριες, όταν η όλη μεθόδευση της καταχρηστικότητας και της παρανομίας τους είχε βγει στη φόρα.

Οταν δεν μπορούσε πλέον να αμφισβητηθεί ότι οι όροι περί ισοτιμίας ήταν καταχρηστικοί και άκυροι, επικαλέστηκαν οι εγχώριες τράπεζες ότι οι όροι αυτοί δεν μπορούν να ελεγχθούν από κανένα δικαστήριο, διότι δήθεν απηχούν κάποια διάταξη της εθνικής νομοθεσίας - η οποία όμως αφορά τελείως διαφορετικό και άσχετο θέμα.

Ωστόσο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σειρά αποφάσεών του έχει ήδη κρίνει αμετάκλητα και ότι ο όρος που επιβαρύνει τον οφειλέτη με τον συναλλαγματικό κίνδυνο είναι καταχρηστικός και ότι η Δικαιοσύνη δικαιούται και οφείλει να ελέγξει την καταχρηστικότητα αυτή.

Χαρακτηριστικά, πολύ πρόσφατα (20 Σεπτεμβρίου 2018) το ΔΕΕ έκρινε οριστικά ότι:

• Ο καταχρηστικός χαρακτήρας μη σαφούς όρου σύμβασης (δηλαδή ο όρος περί καταβολής δόσης με κυμαινόμενη ισοτιμία στα δάνεια σε αξία ελβετικού φράγκου) δεν μπορεί να προστατεύεται, πολλώ δεν μάλλον να θεσπίζεται από νομοθετικές διατάξεις.

• Αυτός ο καταχρηστικός όρος σύμβασης σαφώς και υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο.

• Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή πληροφόρηση, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να λαμβάνουν συνετές και εμπεριστατωμένες αποφάσεις.

Επομένως, ο μέσος καταναλωτής, ο οποίος έχει τη συνήθη πληροφόρηση και είναι ευλόγως επιμελής και ενημερωμένος, πρέπει να μπορεί όχι μόνο να γνωρίζει το ενδεχόμενο υποτίμησης του εθνικού νομίσματος έναντι του ξένου νομίσματος στο οποίο έχει συνομολογηθεί το δάνειο, αλλά επίσης να αξιολογεί τις δυνητικά σημαντικές οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας ρήτρας στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική νομοθεσία και νομολογία παρέχουν ισχυρότερη προστασία στον καταναλωτή ακόμη και από την ευρωπαϊκή, αφού προστατεύουν όχι μόνον τον «ευλόγως επιμελή και ενημερωμένο», αλλά ακόμη και τον σχετικά απρόσεκτο.

Στον αγώνα που κάνουμε επί τόσα έτη, καταναλωτές και δικηγόροι, γνωρίζουμε καλά τις πιέσεις και τα ψευδή εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται με την αλαζονεία του ισχυρού από την άλλη πλευρά.

Γνωρίζουμε όμως άριστα και ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει δίκαια και θα δικαιώσει 70.000 οικογένειες βιοπαλαιστών, που βρίσκονται σήμερα να χρωστούν περισσότερο κεφάλαιο απ’ όσο πήραν, ενώ πληρώνουν επί δέκα χρόνια χωρίς σταματημό, προκειμένου οι τράπεζες να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα.

Ο αντίπαλος ξέρει να ασκεί πίεση με κάθε νόμιμο μέσο. Η πλευρά των δανειοληπτών, εκτός από το νομικό και το ηθικό της δίκιο, δεν έχει άλλα όπλα πέρα από τη δημοσιότητα, που είναι η ψυχή της δίκαιης δίκης. Στις 3 Δεκεμβρίου οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, θύματα παράνομων πρακτικών των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα είναι όλοι παρόντες στη «δίκη των δικών». Τους περιμένουμε και θα είναι.

* Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Είναι εκ των
πληρεξούσιων δικηγόρων του ΣΥΔΑΝΕΦ κατά
την εκδίκαση της συλλογικής αναίρεσης στις 3
Δεκεμβρίου 2018 στον Αρειο Πάγο.
http://www.alexopoulos-law.net/

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρειο Πάγο,areio pago