Η Ελλάδα μπανανία και στην ενημέρωση!

Η χώρα μας, επί Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται κάπου στον… πάτο της παγκόσμιας κατάταξης στον δείκτη που αφορά την ελευθερία του Τύπου. Ο δείκτης αυτός είναι αποτέλεσμα έρευνας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) και αποτυπώνει την προβληματική σχέση της κυβέρνησης με την ενημέρωση. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 108η θέση για το 2022, ενώ το 2021 βρισκόταν στην 70ή! Χώρες όπως η Μογγολία, η Μπουτσουάνα, η Αγκόλα, η Αλβανία και η Ουκρανία είναι σε υψηλότερη θέση από εμάς!

Στον σχετικό δείκτη των Δημοσιογράφων

Χωρίς Σύνορα αποτυπώνονται οι συνέπειες για την ελευθερία του Τύπου από γεγονότα, όπως η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη, η προσπάθεια δίωξης και φίμωσης δημοσιογράφων, η διαπλοκή, το ενημερωτικό ολιγοπώλιο κ.ά.

Φυσικά, τεράστιες για την κατάντια των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι και οι ευθύνες των δημοσιογράφων, οι οποίοι γίνονται παπαγαλάκια της εξουσίας για μια χούφτα ευρώ. Για ένα μηνιάτικο -μικρό ή μεγάλο- θυσιάζονται συνειδήσεις, αποσιωπώνται ειδήσεις και απόψεις, παραβιάζεται η κοινή λογική και αδικείται η λαϊκή πλειοψηφία για να ωφεληθεί η εξουσιαστική μειοψηφία.

Είναι απαράδεκτο να καλείται ο Αδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή, να παραπληροφορεί το κοινό για τη σκανδαλώδη υπόθεση της ΔΕΗ και ο δημοσιογράφος – παρουσιαστής Δημήτρης Οικονόμου να μην ανατρέχει στα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο (με τα περισσότερα εξ αυτών στη «δημοκρατία») για να υποβάλει καίριες ερωτήσεις στον υπουργό Ανάπτυξης.

Δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις στο κοινό η περίπτωση του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, ο οποίος είπε για μια κυρία που προτίμησε να μείνει νηστική για να της μείνουν χρήματα να πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ότι «υπάρχουν φιλότιμοι άνθρωποι». Δηλαδή, όσοι προτιμούν να φάνε και δεν τους μένουν χρήματα για τη ΔΕΗ είναι αφιλότιμοι; Είναι προσβλητικό για το δημοσιογραφικό λειτούργημα να διατυπώνονται τέτοιου είδους απόψεις και θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι τις ξεστομίζουν.

Με τούτα και με κείνα θα κατρακυλήσουμε κι άλλες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και την ποιότητα της ενημέρωσης του κοινού.

Keywords
Τυχαία Θέματα