Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και οι επόμενες κινήσεις Κούτρα - Μπόμπολα

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και οι επόμενες κινήσεις Κούτρα - Μπόμπολα 29.07.2018Επιχειρήσεις

Τα σχέδια για τον χρωμίτη και οι επόμενες κινήσεις των μεγάλων ηττημένων στη μάχη για τον έλεγχο της κατασκευαστικής

Από τον
Φώτη Κόλλια

Ντόμινο αλλαγών όχι μόνο στην κατασκευαστική αγορά, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η αγορά ενέργειας, εκτιμάται ότι φέρνει η επικράτηση των αδελφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η «έξωση» από τη διοίκηση, πρώτη φορά στην ιστορία του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της

χώρας, της οικογένειας Μπόμπολα και του Δημήτρη Κούτρα. Οι επιπτώσεις από την ιστορική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην οποία οι ξένοι επενδυτές στήριξαν την πλευρά Καλλιτσάντση, αναμένεται να φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Στις κατασκευές έρχονται αλλαγές για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή η πλευρά Καλλιτσάντση έχει υποστηρίξει ότι θα σταματήσει πλέον να κυνηγάει «χτυπημένα έργα» χαμηλού περιθωρίου. Οπως υποστήριξε και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, η κατασκευαστική δραστηριότητα θα παραμείνει ο πυρήνας του ομίλου, αλλά ρεαλιστικός στόχος είναι ένας ετήσιος κύκλος εργασιών γύρω στο 1 δισ. ευρώ με περιθώριο 3,5%. Για λόγους σύγκρισης, τα έσοδα του ομίλου από τις κατασκευές το 2017 ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, με τον συνολικό τζίρο να πλησιάζει τα 1,9 δισ. ευρώ. Η νέα διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θεωρεί ότι η περαιτέρω διεθνοποίηση σε τομείς όπως οι παραχωρήσεις, το περιβάλλον και η ενέργεια θα είναι το αντίβαρο στον περιορισμό της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Αντίθετα, η πλευρά των Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα θεωρούσε πως η αποχώρηση από άλλες δραστηριότητες θα στήριζε την περαιτέρω επέκταση στις κατασκευές.

Εκτός από τη νέα στρατηγική του ομίλου, ο δεύτερος λόγος για πιθανές αλλαγές στην αγορά κατασκευών συνδέεται με τις επόμενες κινήσεις του κ. Κούτρα, ο οποίος έχει δηλώσει προ ημερών πως, με κάποιον τρόπο, θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του, ακόμα κι αν βρεθεί εκτός της διοίκησης του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Ηδη στην αγορά κυκλοφορούν φήμες ότι αναζητεί «όχημα» για να συνεχίσει να κινείται στο χώρο των δημόσιων έργων, στον οποίο είχε, ούτως ή άλλως, κορυφαίο ρόλο εδώ και τέσσερις δεκαετίες. «Σαράντα χρόνια είμαι στις κατασκευές και επτά χρόνια ήμουν μελετητής» είπε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. «Οχήματα», βεβαίως, υπάρχουν πολλά, ειδικά όταν ο Δ. Κούτρας θεωρείται διαχρονική αξία στην αγορά δημόσιων έργων. Το ζήτημα είναι, όμως, πως παραμένει μεγαλομέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με περίπου 7%) και την Τετάρτη έλαβε προειδοποιήσεις να μην κινηθεί ανταγωνιστικά στον όμιλο.

«Αν χάσουμε, δεν θα μετάσχουμε στο διοικητικό σχήμα γιατί δεν συμφωνούμε. Θα είμαστε μέτοχοι, θα φροντίζουμε για τα συμφέροντα της εταιρίας, αλλά στον βαθμό που και η άλλη πλευρά φροντίζει επαρκώς για αυτά τα συμφέροντα, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα» είχε υποστηρίξει ο Αν. Καλλιτσάντσης. Είχε προσθέσει, όμως, ότι «ελπίζω πως το ίδιο θα ισχύσει και από εκείνη, αν χάσει. Αν στραφεί εναντίον της εταιρίας και ανταγωνιστικά προς αυτή, θεωρώ πως σπιλώνει και τη δική της φήμη, καθώς είναι συμμέτοχος στην ιστορία της EΛΛΑΚΤΩΡ. Πιστεύω πως αν κάποια από τις δύο πλευρές κινηθεί ανταγωνιστικά, τότε η άλλη πρέπει να απαντήσει».

Θεωρείται, πάντως, σίγουρο ότι τώρα που έχει χρόνο ο Δ. Κούτρας θα ασχοληθεί με την ιδιόκτητη επιχείρηση Μεταλλεία Γρεβενών - Κοζάνης Α.Ε., μέσω της οποίας προωθεί την αξιοποίηση κοιτάσματος χρωμίτη στην περιοχή των Γρεβενών. Στόχος είναι να δημιουργήσει μια εξαιρετικά προηγμένη μονάδα επεξεργασίας. Σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), τα διαθέσιμα αποθέματα στην περιοχή του Βούρινου ανέρχονται σε περίπου 3.000.000 τόνους. Εκτιμάται πως την περίοδο 1936-1991 εξορύχθηκαν περί τους 2.600.000 τόνους, ενώ το μεταλλείο λειτουργούσε ακόμα και την περίοδο της Κατοχής και το μετάλλευμα μεταφερόταν στη Γερμανία για τις ανάγκες των πολεμικών βιομηχανιών. Ο χρωμίτης είναι ορυκτό οξείδιο του σιδήρου και του χρωμίου, του οποίου αποτελεί το κυριότερο μετάλλευμα.

Η περίπτωση της ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος και η στάση των τραπεζών

Αλλά και στην ενέργεια φέρνει εξελίξεις η επικράτηση των αδελφών Καλλιτσάντση. Κυρίως δεν ικανοποιεί συγκεκριμένους ενδιαφερομένους για την εξαγορά της ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος, της θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), που ήθελε να πουλήσει η πλευρά των Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα. Ο κ. Μπόμπολας είχε υποστηρίξει στη γενική συνέλευση της Τετάρτης ότι ο όμιλος μπορεί να πετύχει καλή τιμή για την ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος. Θεωρούσε πως μόνο έτσι θα χρηματοδοτηθούν οι ζημιές, καθώς δεν είναι εφικτό να συνεχιστεί η άντληση ρευστότητας από τις συμβάσεις παραχώρησης. Κατά πληροφορίες, η συγκεκριμένη πλευρά είχε συζητήσει με εγχώριο όμιλο την πώληση της ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος, ενώ είχε περάσει από το μυαλό της και η πιθανότητα ευρύτερης συνεργασίας.

Η πλευρά Καλλιτσάντση επέμεινε και στη γενική συνέλευση ότι η ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος δεν πρέπει να πουληθεί, αφού «δεν έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες που προκαλούν τις ζημιές του μητρικού ομίλου, κυρίως στον τομέα της κατασκευής». Ο Αν. Καλλιτσάντσης υποστήριξε, μάλιστα, πως οι προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές και μπορεί μέσα σε δύο χρόνια να έχει σταθερή λειτουργική κερδοφορία κοντά στα 70.000.000 ευρώ ετησίως. «Δεν θα είναι προς όφελος του ομίλου η ρευστοποίηση με τις σημερινές αποτιμήσεις» επανέλαβε.

Μένει, βέβαια, να ξεδιπλωθεί η νέα στρατηγική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και να ξεκαθαριστεί η στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλές υποχρεώσεις. Η πλευρά Καλλιτσάντση θεωρεί ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη χωρίς να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία. Οι τράπεζες, που ελέγχουν περί το 4%-5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δεν εμφανίστηκαν στην ψηφοφορία της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να γείρει η πλάστιγγα προς την πλευρά Καλλιτσάντση. Η άλλη πλευρά είχε ελπίδες πως θα λάβει στήριξη (πιθανώς με πολιτική εντολή...), κάτι που δεν συνέβη.

Keywords
Αναζητήσεις
ελλακτωρ
Τυχαία Θέματα