Η εργαλειοποίηση των επιστημόνων

Στην Ελλάδα κάτι έχει πάει πολύ στραβά με την υπόθεση αντιμετώπισης του κορονοϊού και αυτό πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί και το εκφράζουν με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από την Kapa Research σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ,

οι θετικές απόψεις των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης από το 91% του Μαρτίου έπεσαν στο 48% και οι αρνητικές από το μόλις 8% ανέβηκαν στο 48%. Από τα ευρήματα της έρευνας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Αυτό δείχνει την ένταση αποδοκιμασίας των πολιτών στις δεκάδες αντιφάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει οι επιστήμονες για το θέμα του κορονοϊού. Άλλοτε λένε μια θέση και σύντομα την αναιρούν, δίχως να κάνουν την αυτοκριτική τους, νομίζοντας ότι το κοινό έχει μνήμη… χρυσόψαρου. Επίσης, οι Ελληνες διαφωνούν με την εργαλειοποίηση ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι, είτε το επιδιώκουν είτε όχι, εμπλέκουν τον εαυτό τους και την ίδια την επιστήμη τους σε μικροκομματικά παιχνίδια.

Αν συνεχιστεί τούτη η κατάσταση και οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν λάβουν τα μηνύματα που στέλνει η κοινωνία, οι εξελίξεις που ακολουθούν (σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη επιδείνωση της οικονομικής κρίσης) θα μας αιφνιδιάσουν όλους, δυσάρεστα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η «δημοκρατία» δεν αναφέρεται ούτε συχνά ούτε εμφατικά σε δημοσκοπήσεις, διότι -ειδικά οι προεκλογικές, που δημοσιεύουν στοιχεία για «καταλληλότητες» πρωθυπουργών και προθέσεις ψήφου- έχουν επανειλημμένως αποδειχθεί εσφαλμένες. Δεν αντλούμε τη θεματολογία μας από τις δημοσκοπήσεις, διότι θεωρούμε ότι, αφενός, διαψεύδονται συχνά και, αφετέρου, έχουν διατυπωθεί ενστάσεις και αμφισβητήσεις για το «στήσιμο» των ερωτηματολογίων και για τις πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται από αυτές.

Όμως, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση χρήζει αναφοράς, διότι πραγματεύεται κάτι που μας αφορά όλους, εμφανίζει αποτελέσματα που δεν απέχουν από τη γενική αίσθηση και δεν βρισκόμαστε (τουλάχιστον για την ώρα) σε προεκλογική περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα