Ι. Καβαλιώτης, λοιμωξιολόγος: Αντί να βελτιώνουμε το ΕΣΥ, διατάσσουμε, απαγορεύουμε και… τιμωρούμε

«Τεράστιο λάθος το νέο μέτρο της καραντίνας»

Σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους η χώρα μπαίνει από σήμερα και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες σε καθεστώς καθολικού lockdown, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία αλλά και την ψυχική υγεία των πολιτών, θέτει ο παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Ιωάννης Καβαλιώτης από τη Θεσσαλονίκη μέσα από τη «δημοκρατία».

Έχοντας εργαστεί για περισσότερο από μια 30ετία

στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, ο δρ Καβαλιώτης (που πρόσφατα «κόπηκε» από την εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ, στην οποία είχε μιλήσει) ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αρνητής του κορονοϊού, ούτε υποτιμά τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Υποστηρίζει, όμως, ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους ιούς και θεωρεί πως ο τρόπος που επιλέγει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τον Covid-19 εγείρει έντονο προβληματισμό. «Αντί να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας, αντί να διορίσουμε γιατρούς, αντί να αυξήσουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αντί με ηρεμία να επιστήσουμε την προσοχή, εμείς τι κάνουμε; Κλείνουμε, απαγορεύουμε, διατάσσουμε, αγιοποιούμε, τιμωρούμε. Παντελώς λάθος διαχείριση. Έχω άδικο, λοιπόν, να λέω ότι κάτι πιο μεγάλο “παίζει”; Και ας πούμε ότι η επιδημία θα συνεχιστεί δύο χρόνια… Τι θα γίνει; Δύο χρόνια θα είμαστε κλειδωμένοι στα σπίτια μας;» διερωτάται, τονίζοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ακραία, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, το γενικό ποσοστό θνητότητας όσων έχουν νοσήσει είναι κάτω από 1%.

Το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, εν όψει της θερινής περιόδου, αποτέλεσε, κατά τη γνώμη του Ιωάννη Καβαλιώτη, έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως λέει, η ανεξέλεγκτη εισροή ταξιδιωτών από διάφορες χώρες του εξωτερικού είχε ως αποτέλεσμα τουρίστες θετικοί στον κορονοϊό να τον διασπείρουν στους ντόπιους, διευρύνοντας την «αλυσίδα» μετάδοσης.

«Κατανοώ ότι το κράτος προσδοκούσε έσοδα από μια τέτοια κίνηση. Δεν γνωρίζω εάν τελικά εισέπραξε αυτά που περίμενε, αλλά, ακόμη κι αν αυτό συνέβη, το μόνο σίγουρο είναι πως με το δεύτερο καθολικό lockdown θα τα χάσει!» υποστηρίζει.

Ακόμη μία τροχοπέδη στις προσπάθειες αναχαίτισης του ιού αποτέλεσε, σύμφωνα με τον δρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο ακραίος συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Αυτό που βλέπω περπατώντας στη Θεσσαλονίκη είναι ότι όλα τα λεωφορεία είναι γεμάτα. Πώς μπορεί να σταματήσει ένας ιός ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα, όταν έχεις τόση συμπύκνωση μέσα στα μέσα μεταφοράς; Δεν τολμάς να μπεις, αν έχεις χρήματα προτιμάς να πληρώσεις ταξί ή να πας με το δικό σου, αλλιώς με τα πόδια…» λέει.

Αναφερόμενος σε όσους θεωρούν υπεύθυνες τις ουρές των πιστών έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο δρ Καβαλιώτης είναι κατηγορηματικός: «Γιατί αυτή η επίθεση στην Εκκλησία; Μόνο εκεί υπήρχε, άραγε, συνωστισμός; Στις καφετέριες δεν ήταν ο ένας δίπλα στον άλλον και μάλιστα χωρίς μάσκες; Στα λεωφορεία δεν είναι παστωμένοι οι επιβάτες; Ο ιός μεταδίδεται και στη μία περίπτωση και στην άλλη. Η ενοχοποίηση μόνο της μιας περίπτωσης είναι μεροληπτική».

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης ρίχνει και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι διαφοροποιούσαν μέρα με τη μέρα τις συστάσεις τους, με αποτέλεσμα να χάσουν την αξιοπιστία τους.

«Αρχικά έλεγαν να μη φοράμε μάσκα, μετά άλλαξαν γνώμη. Επειτα έλεγαν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό και ύστερα από λίγες ημέρες έδιναν συστάσεις σε γονείς και παππούδες να μην αγκαλιάζουν τα παιδιά, διότι κινδυνεύουν να κολλήσουν. Φάσκουν και αντιφάσκουν, και ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του!»

Keywords
Τυχαία Θέματα