Η μαύρη επέτειος από τη σφαγή στο Κομμένο

Η μαύρη επέτειος από τη σφαγή στο Κομμένο 17.08.2018Πρόσωπα

Πέρασαν 75 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία που άφησε πίσω της 317 νεκρούς

Συμπληρώθηκαν χθες 75 χρόνια από τη σφαγή στο Κομμένο Αρτας, μια από τις χειρότερες θηριωδίες που διέπραξαν οι Γερμανοί σε Ελλάδα και Ευρώπη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Γερμανοί στρατιώτες σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, και έμπαιναν στα σπίτια ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι

20 οικογένειες χάθηκαν μέχρις ενός, ενώ επί εννέα ώρες οι Γερμανοί σκότωναν, βίαζαν, έκαιγαν και κατέστρεφαν. Οταν αποχώρησαν, είχαν αφήσει πίσω τους 317 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 97 νήπια και παιδιά μέχρι 15 χρονών, καθώς και 119 γυναίκες. H σφαγή έγινε μία μέρα μετά το πανηγύρι του χωριού για τη γιορτή της Παναγίας

Στο Κομμένο στις 16 Αυγούστου 1943 γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες, από εκείνες που αρνείται να συγχωρήσει η παγκόσμια Ιστορία. Η μαζική εκτέλεση αμάχων συνιστά γενοκτονία, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε απανθρώπους που αφαιρούσαν ανθρώπινες ζωές. Η ειρωνεία είναι πως οι γερμανικές υπηρεσίες στα επίσημα έγγραφά τους έκαναν λόγο για «συμμορίτες και αντάρτες στο Κομμένο».



Σώθηκαν τελικά, περνώντας στην άλλη όχθη του Αράχθου, καθώς το χωριό είναι παραποτάμιο, ή κρυμμένοι στα χωράφια, περίπου 350 κάτοικοι, που έκαναν πολλές μέρες να επιστρέψουν οριστικά στα σπίτια τους. Πρώτα έθαψαν πρόχειρα τους νεκρούς στον τόπο ακριβώς της σφαγής, ανοίγοντας λάκκους και ρίχνοντας μέσα τα πτώματα. Τρία χρόνια έζησαν με τους τάφους των αγαπημένων προσώπων τους στις αυλές τους.

Οι σκηνές φρίκης που εκτυλίχτηκαν το πρωινό της ματωμένης εκείνης μέρας στο Κομμένο του '43 χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη συνείδηση όσων κρύφτηκαν και είδαν με τα μάτια τους όλη την έκταση της βαρβαρότητας και της κτηνωδίας. Το Κομμένο θα αποτελεί στους αιώνες μια κατάμαυρη σελίδα ντροπής για τη Γερμανία.

Από τη δεκαετία του 1960 Γερμανοί πολίτες που έμαθαν για τη σφαγή επισκέφθηκαν το χωριό, μάλιστα μια ευκατάστατη Γερμανίδα χρηματοδότησε την ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου. Το 2003 Γερμανοί ακτιβιστές παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων άπλωσαν πανό μέσα στο Μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο με το σύνθημα «Καλάβρυτα - Δίστομο - Κομμένο. Να αναγνωριστεί η σφαγή και να δοθούν αποζημιώσεις», στα γερμανικά και τα ελληνικά. Τελικά, με καθυστέρηση μισού αιώνα και πλέον το 2004 ανακοινώθηκε ότι ο εισαγγελέας του Μονάχου άνοιξε τον φάκελο της σφαγής του Κομμένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα