Η μετακόμιση των «θησαυρών»

Η μετακόμιση των «θησαυρών»31.01.2018Τέχνες

Η διαδικασία μεταφοράς του πολύτιμου περιεχομένου της Εθνικής Βιβλιοθήκης από την Αθήνα στο ΚΠΙΣΝ

Περίπου από τις αρχές Ιανουαρίου, οι χιλιάδες επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) βλέπουν φορτηγά να καταφθάνουν στον χώρο. Σίγουρα θα αναρωτιούνται ποιο είναι το περιεχόμενό τους. Ισως κάποια σκηνικά για την Εθνική Λυρική Σκηνή; Η απάντηση είναι αρνητική. Αυτά τα οχήματα μεταφέρουν,

μέσα σε συνθήκες απόλυτης προστασίας και ασφάλειας, ένα πολύτιμο φορτίο: Τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) από τα δύο κτίρια των Αθηνών (Βαλλιάνειο, Βοτανικός) στο νέο «σπίτι» τους.

Η διαδικασία αυτής της ιστορικής μετεγκατάστασης μετρά ήδη τρία χρόνια εντατικής προετοιμασίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έπρεπε να υλοποιηθούν συνολικά 50 υποέργα, ιδιαίτερα απαιτητικά και πολύπλοκα. Μεταξύ άλλων, αφορούσαν την επεξεργασία και ανάπτυξη των συλλογών, την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, τη δημιουργία νέου δανειστικού τμήματος, την ανάπτυξη κοινού και την εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΒΕ.

Με ασφάλεια

Η μεταφορά των συλλογών είναι έργο δύσκολο, δεδομένου ότι πρέπει να διασφαλιστούν η λιγότερη δυνατή καταπόνησή τους και η μέγιστη ασφάλειά τους. Ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, η μεταφορά γίνεται κυρίως με τροχήλατες βιβλιοθήκες κατάλληλα διαμορφωμένες για την απορρόφηση κραδασμών και την αποφυγή μετατοπίσεων του υλικού. Χρησιμοποιούνται, επίσης, πλαστικά και ξύλινα κιβώτια, καθώς και χαρτοκιβώτια. Οπου υπάρχουν σκαλοπάτια και κλιμακοστάσια αξιοποιούνται ειδικές ράμπες με κατάλληλη κλίση, για την ασφαλή μετακίνηση των τροχήλατων βιβλιοθηκών.



Πώς πραγματοποιείται, όμως, η μεταφορά των συλλογών; Κάθε ράφι ταυτοποιείται ηλεκτρονικά και μετά τοποθετείται στην τροχήλατη βιβλιοθήκη. Κάθε τροχήλατη βιβλιοθήκη, μόλις γεμίζει, κλείνει, σφραγίζεται υπό την επίβλεψη υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τοποθετείται σε φορτηγό με ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και, τέλος, μεταφέρεται στο ΚΠΙΣΝ συνοδεία υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια επανατοποθετείται και ελέγχεται εκ νέου. Να σημειωθεί ότι οι συντηρητές της βιβλιοθήκης επιβλέπουν και παρέχουν επιπλέον οδηγίες στις ομάδες εργασίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου. Οι ειδικές συλλογές, τα σπάνια και τα πολύτιμα χειρόγραφα και αρχεία φυλάσσονται εντός τεσσάρων θησαυροφυλακίων, σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και ασφάλειας.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Το έργο χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Η μετεγκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος πραγματοποιούνται με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εμπλέκοντας περισσότερους από 150 υπαλλήλους της βιβλιοθήκης και 400 εξωτερικούς συνεργάτες, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους 5.000.000 ευρώ, και την έκτακτη επιχορήγηση του ελληνικού κράτους, ύψους 5.200.000 ευρώ.
Οι νέες εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού διαθέτουν οκτώ αναγνωστήρια και 400 θέσεις αναγνωστών, ενώ στο Βαλλιάνειο κτίριο οι θέσεις αναγνωστών ήταν μόλις 80.

Keywords
Τυχαία Θέματα