Η μορφή του Μεγάρου Σλήμαν

Η μορφή του Μεγάρου Σλήμαν05.12.2018Τέχνες

Εκθεση για τον Γιούρι Σούμπιτς, που επιζωγράφισε το Ιλίου Μέλαθρον, εγκαινιάζεται στο Νομισματικό Μουσείο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Με τον χρωστήρα του φιλοτέχνησε τον εσωτερικό διάκοσμο του μεγάρου Ιλίου Μέλαθρον, το κτίριο που στέγασε το ανήσυχο αρχαιολογικό πνεύμα του ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών Ερρίκου Σλήμαν και σήμερα φιλοξενεί το Νομισματικό Μουσείο. Στον σπουδαίο Σλοβένο ζωγράφο του 19ου αιώνα, ο οποίος διέπρεψε σε Βιένη και Παρίσι Γιούρι Σούμπιτς, τον «μάγο» των χρωμάτων, είναι αφιερωμένη η εξαιρετική έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται

σήμερα στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας και στην οποία θα έχει την ευκαιρία να μάθει κανείς μοναδικές πληροφορίες για τη ζωή και την πορεία του μέσα από εμβληματικά έργα του.

Ο Σούμπιτς, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα το 1879 για να αναλάβει τον τοιχογραφικό διάκοσμο της κατοικίας Σλήμαν, εμπνεύστηκε, μαζί με τον αρχιτέκτονα του οικοδομήματος Ερνέστο Τσίλλερ, τις παραστάσεις από τις κατοικίες της Πομπηίας. Ταυτόχρονα, η εικονογράφηση έπρεπε να αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του εντολέα του έργου και τα επιτεύγματά του (δηλαδή τον Σλήμαν), τα οποία διακρίνονται στα μοτίβα από τη μυθολογία, την κλασική λογοτεχνία μέσω των αλληγοριών με τους έρωτες, καθώς και με σκηνές από τις ανασκαφές της Τροίας και των Μυκηνών.

Ο Σούμπιτς ολοκλήρωσε το έργο του στις 13 Οκτωβρίου 1880. «Μου πήρε ενάμιση χρόνο για να παραδώσω το έργο και με βαριά καρδιά είμαι υποχρεωμένος να αφήσω αυτή την εξαιρετική χώρα, η οποία στους άνδρες φέρνει πάντα μνήμες Ιστορίας και μυθολογίας, και ακόμη και σήμερα κουβαλά στοιχεία μοναδικής τέχνης» έγραψε ο Σούμπιτς στον εξάδελφό του Ιβάν μετά την ολοκλήρωση των τοιχογραφιών.



Ο Σούμπιτς είχε ζωγραφίσει στο κτίριο τα δωμάτια και τα μπαλκόνια των δύο πάνω ορόφων, ενώ σε σχεδόν πραγματικό μέγεθος απεικόνισε τις οκτώ από τις εννέα Μούσες να επιπλέουν σε κερασί ουρανό μαζί με την προσωποποίηση των τεσσάρων εποχών και των τεσσάρων στοιχείων.

Ενα από τα ωραιότερα έργα που υπάρχουν μέσα στο κτίριο είναι αναμφίβολα ο Διόνυσος με τη λέαινα, γύρω από τον οποίο χορεύουν οι μαινάδες, ενώ ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει και στους παιχνιδιάρικους έρωτες που ανασκάπτουν και επιθεωρούν αντικείμενα, τα οποία μπορεί να συνδεθούν με τα πραγματικά έργα τέχνης που ανακάλυψε ο Σλήμαν στην Τροία και στις Μυκήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις οροφογραφίες και τις τοιχογραφίες πληρώθηκε με 8.500 δραχμές.

Η έκθεση τελεί υπό την τιμητική αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Borut Pahor και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα