Η Τουρκία έχει στα χέρια της υπερόπλο με ακτίνες λέιζερ

Η Τουρκία έχει στα χέρια της υπερόπλο με ακτίνες λέιζερ19.08.2019Ειδήσεις

Το δοκίμασαν με επιτυχία στη Λιβύη, καταρρίπτοντας ένα κινεζικό drone

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Aνησυχητικά άλματα κάνει η στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας, αφού, όπως αποκάλυψε η στρατιωτική ιστοσελίδα Army Recognition, στις 4 Αυγούστου τουρκικό λέιζερ μάχης από όχημα κατέστρεψε για πρώτη φορά στόχο επί του πεδίου. 

Το περιστατικό με το τουρκικό υπερόπλο συνέβη στη Λιβύη

και πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, όμως καθιστά σαφές πως η Αγκυρα έχει βρει ιδανική ευκαιρία να δοκιμάζει στην εμπόλεμη χώρα όπλα τελευταίας τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά σε πραγματικό πεδίο μάχης τεχνολογία όπλων λέιζερ και κατέρριψαν drone κινεζικής κατασκευής, το Wing Loong II της CAIG, το οποίο διαθέτει αντοχή περίπου 20 ωρών και λειτουργική εμβέλεια μέχρι 4.000 χιλιόμετρα.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, που αντιμάχεται την επισήμως αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, υποστηριζόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), χρησιμοποιεί τα κινεζικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει στόχους στη Λιβύη, ενώ συνήθως δεν εκτελούν μόνο αποστολές αναγνώρισης, αλλά είναι και οπλισμένα με αντιαρματικά βλήματα.

«Η Τουρκία, η οποία επιδιώκει την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής στην περιοχή, καθώς και την απόκτηση ποιοτικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με την Ελλάδα, τη Ρωσία και το Ισραήλ, έχει επενδύσει σοβαρά σε καινοτόμα οπλικά συστήματα» γράφει η ιστοσελίδα, προσθέτοντας ωστόσο πως οι δυνατότητες του τουρκικού λέιζερ είναι σαφώς υποβαθμισμένες σε σχέση με τα ρωσικά και τα αμερικανικά.

Ωστόσο, το γεγονός πως η Τουρκία διαθέτει πλέον μια τέτοια τεχνολογία λέει πολλά για την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της. Οι σχετικές δοκιμές, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2010, όταν η τουρκική εταιρία Savtag παρουσίασε πειραματικά δείγματα συστημάτων λέιζερ, διαφορετικής χωρητικότητας.

Τα συστήματα δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Tubitak, ένα κρατικό ερευνητικό ίδρυμα, και το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 450.000.000 δολάρια μόνο για το 2015, ποσό εντυπωσιακό για μια χώρα που έχει πρόσβαση σε όλη τη δυτική τεχνολογία.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα