Η «βαθιά τομή» του Εθνάρχη το 1963!

Η «βαθιά τομή» του Εθνάρχη το 1963!07.11.2018Παρασκήνιο

Τι προέβλεπε η πρόταση της κυβέρνησης της ΕΡΕ για αλλαγές στο Σύνταγμα

Με την έκβαση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας να παραμένει αβέβαιη, λόγω κυρίως της έλλειψης πολιτικής συναίνεσης, στον νου έρχεται η πιο γνωστή στην πρόσφατη Ιστορία της χώρας άκαρπη προσπάθεια για συνταγματική αναθεώρηση, εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1963.

Η «βαθιά τομή», όπως έμεινε στην ιστορία η πρόταση

του Εθνάρχη, είχε στόχο να καταστεί δημοκρατικότερο το Σύνταγμα του 1952, ισχυροποιώντας τους αιρετούς και μειώνοντας τη δυνατότητα παρέμβασης των Ανακτόρων.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1963 κατατέθηκε στη Βουλή η επίσημη πρόταση από 26 βουλευτές της κυβέρνησης της ΕΡΕ, που επισήμανε ότι η «έλλειψη πολιτικής αγωγής και η καταχρηστική άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων αποτελούν εμπόδια σε μια κανονική πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας». Η «βαθιά τομή» προέβλεπε, μεταξύ πολλών άλλων, την ενίσχυση της θέσης της κυβέρνησης ως φορέα της εκτελεστικής εξουσίας και την απλούστευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τη σύσταση «ανωτάτου συνταγματικού δικαστηρίου» και τη θεσμική κατοχύρωση ορισμένων κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η προστασία του γάμου, της οικογένειας και της εργασίας.

Τέλος, η κυβερνητική πλειοψηφία είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 63 του Συντάγματος του 1952 για την ασυλία των βουλευτών. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος είχε βραχύ βίο, μια και συνεδρίασε μόνον εννέα φορές.
Την ίδια ώρα, ήταν και περιορισμένης εκπροσώπησης, αφού συμμετείχαν μόνο βουλευτές της συμπολίτευσης και του κόμματος των Προοδευτικών. Οι εργασίες της δεν ολοκληρώθηκαν και η πρωτοβουλία για συνταγματική αναθεώρηση δεν τελεσφόρησε ποτέ. Και τούτο λόγω της παραίτησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή το καλοκαίρι του 1963, εν μέσω κλίματος ακραίας πόλωσης και σφοδρής σύγκρουσης με το παλάτι.

Πάντως, κάποιες από τις προτάσεις, όπως η προστασία του γάμου, της οικογένειας και της εργασίας, η ψήφιση «νόμων-πλαισίων» και η έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, «πέρασαν» μία δεκαετία μετά, στην αναθεώρηση του 1975 από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα