ΗΠΑ: Ο Τραμπ κρατά κλειστό το Δημόσιο για 21η μέρα!

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κρατά κλειστό το Δημόσιο για 21η μέρα!14.01.2019Ειδήσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι «μέσα σε 15 λεπτά» θα μπορούσαν να δώσουν λύση οι Δημοκρατικοί

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Διάρκεια... ρεκόρ έχει λάβει πλέον και επίσημα η αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ,

με τον Ντόναλντ Τραμπ να χρεώνει βέβαια την ευθύνη για το λουκέτο στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι, όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσα σε 15 λεπτά θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στο πρόβλημα!

Το λεγόμενο και shutdown, που εκκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου 2018, τα μεσάνυκτα της Παρασκευής ξεπέρασε τις 21 ημέρες, το χρονικό διάστημα που είχε διαρκέσει δηλαδή η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, το 1995-'96. Ως εκ τούτου, λοιπόν, οι πολιτικοί αναλυτές στη χώρα μόνο εικασίες μπορούν να κάνουν για το πότε θα λειτουργήσουν στις ΗΠΑ όλα κανονικά.

Εως τώρα, πάντως, κανένας συμβιβασμός δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί ανάμεσα στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, που ζητεί 5,7 δισ. δολάρια για να κατασκευάσει το τείχος που επιθυμεί κατά των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, και τους Δημοκρατικούς οι οποίοι αντιτίθενται σφόδρα στο σχέδιο, το οποίο ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν «ανήθικο», ακριβό και αναποτελεσματικό στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Ανθρωπιστική κρίση

«Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να επιλύσουν το shutdown σε 15 λεπτά! Καλέστε τον δημοκρατικό γερουσιαστή ή βουλευτή σας. Πείτε τους να κάνουν τη δουλειά τους! Ανθρωπιστική κρίση» έγραψε, πάντως, στο twitter ο Τραμπ, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί και στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στην «Washington Post» για την απουσία σχεδίου από την πλευρά του σχετικά με την επαναλειτουργία της κυβέρνησης.

Το Σαββατοκύριακο όμως ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να απαντήσει και σε εκείνους που συνεχίζουν να του επιτίθενται για τις σχέσεις και τις συνομιλίες που φέρεται ότι είχε με τους Ρώσους. Μιλώντας στο Fox News έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών», αρνούμενος κατηγορηματικά ότι εργαζόταν για τη Ρωσία κι ότι απέκρυπτε τις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως ο ίδιος είναι εκείνος που αντιμετωπίζει «σκληρότερα» τη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλον πρόσφατο προκάτοχό του, ενώ κατήγγειλε ως «απάτη» τα περί σχέσεών του με το Κρεμλίνο.

Το ξέσπασμα του Τραμπ αναφορικά με τη Ρωσία ήρθε έπειτα από δημοσίευμα των «New York Times», που έγραψαν ότι το FBI είχε αρχίσει το 2017 έρευνα για το κατά πόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ εργαζόταν για τη Μόσχα.

Σύμφωνα δε με άλλο δημοσίευμα, της «Washington Post», ο Τραμπ απέκρυψε τις λεπτομέρειες των συνομιλιών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταξύ άλλων αποσπώντας σημειώσεις από τον διερμηνέα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα