Καυτά ερωτήματα πίσω από το προδοτικό deal με τα Σκόπια!

Καυτά ερωτήματα πίσω από το προδοτικό deal με τα Σκόπια!12.06.2018Παρασκήνιο

Το «αγκάθι» του «erga omnes», η ήττα με γλώσσα - εθνότητα και ο κίνδυνος να χαθεί το δικαίωμα βέτο σε ΝΑΤΟ - Ε.Ε.

Σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα, τα οποία αναδεικνύουν και την επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία που προωθούν οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Ζάεφ στο ονοματολογικό των Σκοπίων, προκύπτουν όσο πλησιάζει η ώρα της... κρίσης. Εως χθες το μεσημέρι, που συνομίλησαν οι δύο πρωθυπουργοί, το «erga omnes», δηλαδή το όνομα για κάθε χρήση, φαίνεται ότι αποτελούσε το μεγάλο «αγκάθι» της συμφωνίας.

Οι Σκοπιανοί φέρεται ότι ζήτησαν παράταση για την υλοποίηση των συνταγματικών αλλαγών σε βάθος δύο ετών, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση κατά πληροφορίες δεν δέχθηκε, για να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, αυτό δηλώνει αδυναμία υλοποίησης των συμφωνηθέντων και η Ελλάδα κινδυνεύει να το βρει μπροστά της.

Η γλώσσα και η εθνότητα παραμένουν επίσης μεγάλα ερωτήματα. Θεωρείται δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνηγορήσει στο «μακεδονική». Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (στη φωτό με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ) επιχείρησε να δικαιολογηθεί χθες, επαναλαμβάνοντας ότι «η μακεδονική γλώσσα έχει δοθεί από το 1977», και πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλεψη στη συμφωνία ώστε τα Σκόπια να δηλώνουν ρητά ότι η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Ελλάδα ή με τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά ανήκει στην οικογένεια των «σλαβικών». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εθνική υποχώρηση και προδοσία.

Το ίδιο ισχύει και για το όνομα, από τη στιγμή που περιλαμβάνεται στα τρία υποψήφια ο όρος «Μακεδονία». Επικρατέστερη ονομασία είναι η «Βόρεια Μακεδονία» («Severna Makedonija»), αλλά στο τραπέζι παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία» («Nova Makedonija») και «Ανω Μακεδονία» («Upper Macedonia»).

Ενα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι επίσης το πώς -ακόμη κι αν κλείσει η συμφωνία- η Ελλάδα διασφαλίζει τη χρήση «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που θα έχει δώσει το «εισιτήριο» έχοντας λάβει μόνο υποσχέσεις.

Πύλη Πρεσπών: Εδώ θα πέσουν (πιθανότατα)οι υπογραφές

Στην Πύλη των Πρεσπών, εκεί όπου κάποτε, το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε άτυπη τριμερή συνάντηση με τους τότε ομολόγους του, Σαλί Μπερίσα και Νίκολα Γκρούεφσκι, θα συναντηθούν πιθανότατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Τότε ο σκοπός της άτυπης τριμερούς ήταν η προστασία του περιβαλλοντικού πάρκου των Πρεσπών, αλλά είχε έντονο παρασκήνιο για το ονοματολογικό, με τον Γκρούεφσκι φυσικά να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί του και να έχει ξεδιπλώσει ολόκληρο το αλυτρωτικό «οπλοστάσιό» του και τον κ. Παπανδρέου να λέει στους συνεργάτες τους ότι «δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, έχει πέσει πολύ νερό στο αυλάκι του ονοματολογικού του γειτονικού κρατιδίου και μετά το τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ (σ.σ.: θα συνομιλήσουν και σήμερα το πρωί), η συνάντηση αυτή στην εσχατιά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Πρεσπών, έρχεται ακόμα πιο κοντά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αλλά και του γραφείου του πρωθυπουργού έχουν ήδη επισκεφτεί το χωριό Πύλη για να εξετάσουν την περιοχή και να σχεδιάσουν τα μέτρα ασφαλείας. Το Περιβαλλοντικό Κέντρο
Πρεσπών αποτελεί επίσης ιδανική λύση, καθώς διαθέτει επαρκείς αίθουσες για να γίνουν οι συναντήσεις, η συνέντευξη Τύπου αλλά και να στηθεί η αίθουσα Τύπου. Παράλληλα, όμως, έχουν εξεταστεί και άλλα σημεία, και συγκεκριμένα η αίθουσα ενός ξενοδοχείου και ενός μικρού συνεδριακού κέντρου.

Φ. Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα