«Καμία διευκόλυνση από την Ελλάδα στο ιρανικό τάνκερ»

«Καμία διευκόλυνση από την Ελλάδα στο ιρανικό τάνκερ»22.08.2019Άρθρα

Αγωνιώδεις εξηγήσεις του Βαρβιτσιώτη έπειτα από τις νέες προειδοποιήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Συνεχίζεται η διπλωματική διαμάχη για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya 1» που πλέει στη Μεσόγειο, αφότου έφυγε από το Γιβραλτάρ τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους, καθώς διεμήνυσαν -μέσω του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο- πως

θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν το δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων.

«Οποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ» υπενθύμισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. 

Την ίδια ώρα, ασάφεια επικρατεί και αναφορικά με το ποιος έχει ναυλώσει το τάνκερ, του οποίου το δρομολόγιο παρακολουθεί όλος ο πλανήτης. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το δεξαμενόπλοιο έχει σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους συγκαταλέγει στη λίστα με τους τρομοκράτες, ωστόσο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων (ILNA) μετέδωσε πως το δεξαμενόπλοιο έχει ναυλωθεί από ναυτιλιακή εταιρία του Ιράν.

«Το πλοίο “Grace 1”, που μετονομάστηκε σε “Adrian Darya 1” μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρία» μετέδωσε το ILNA, χωρίς να επικαλείται την πηγή του, διορθώνοντας έτσι πληροφορία που είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι το τάνκερ είχε ναυλωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Την ίδια ώρα, ήρθε χθες και η πρώτη δημόσια δήλωση από την ελληνική κυβέρνηση που έκανε σαφές -ύστερα από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ- ότι δεν θα διευκολύνει την πορεία του τάνκερ προς τη Συρία.

«Εχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας».

Οπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το γεγονός ότι έχει δηλωθεί ως λιμάνι προορισμού του ιρανικού τάνκερ η Καλαμάτα «δεν σημαίνει τίποτα στη διεθνή ναυσιπλοΐα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν το πλοίο αγκυροβολήσει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων θα υπάρξει και ανάλογη αντίδραση της Ελλάδας.

«Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά του πετρελαίου προς τη Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς τη Συρία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε: «Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με τη στήριξη της Τεχεράνης», ενώ παράλληλα εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την επικράτηση ομαλότητας στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα