Στα 3.725,11 € (καθαρά) ο κόφτης για τις συντάξεις!

Στα 3.725,11 € (καθαρά) ο κόφτης για τις συντάξεις!21.08.2019Οικονομία

Αναδρομική η ισχύς της ρύθμισης. Το 20% του καταβαλλόμενου ποσού θα παρακρατείται μηνιαίως από όσους λαμβάνουν περισσότερα

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Στα 3.725,11 ευρώ καθαρά (4.608 ευρώ μεικτά) τοποθετείται το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις, με βάση την εγκύκλιο που υπέγραψε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης Μηταράκης.

Από όσους λαμβάνουν έως σήμερα περισσότερα από μία ή περισσότερες συντάξεις κάθε μήνα θα παρακρατείται το 20% του καταβαλλόμενου ποσού, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του υπολοίπου.

Το

γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα προσφυγών από όσους έως σήμερα απολάμβαναν χρυσές συντάξεις έχοντας, όμως, καταβάλει παχυλές εισφορές.

Με την εγκύκλιο Μηταράκη, με την οποία ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε σε λίγες ημέρες ό,τι δεν έπραξε για τρία χρόνια η προηγούμενη, θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης (ή περισσότερων).

Ως ανώτατο όριο ορίζεται το ακαθάριστο ποσό που αντιστοιχεί στο δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ τον μήνα), δηλαδή τα 4.608 ευρώ τον μήνα μεικτά.

Ομως τα καθαρά θα είναι λιγότερα. Επί του ακαθάριστου ποσού των 4.608 ευρώ θα εφαρμόζεται η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (όπου αυτή επιβάλλεται), που αντιστοιχεί στα 645,12 ευρώ.

Από την εναπομείνασα σύνταξη, μετά την αφαίρεση της ΕΑΣ, θα παρακρατείται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης (6%). Ετσι, το καθαρό ποσό σύνταξης -ή αθροίσματος συντάξεων- δεν θα υπερβαίνει τα 3.725,11 ευρώ (από το πλαφόν εξαιρούνται μόνο τα επιδόματα αναπηρίας).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ανώτατο όριο σύνταξης προκειμένου για «νέες» συντάξεις που έχουν χορηγηθεί από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά (οπότε τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4387/2016 ή νόμος Κατρούγκαλου) εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης καταβολής τους.

Για όσους λάμβαναν σύνταξη προγενέστερα το πλαφόν ισχύει από την ημερομηνία του επανυπολογισμού (από την 1η Ιανουαρίου 2019).

Σε κάθε περίπτωση, το υπερβάλλον του νέου ανώτατου ορίου ποσό θα αναζητείται άτοκα ως καλοπίστως εισπραχθέν. Θα επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν με παρακράτηση του 20% επί της καθαρής σύνταξης, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.

Η αναδρομική ισχύ του νέου πλαφόν αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα προσφυγών από δικαιούχους «χρυσών» συντάξεων που τις απέκτησαν βάσει των διατάξεων που ίσχυαν και είχαν καταβάλει μεγαλύτερες των βασικών (άνω του 20%) εισφορές. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται «golden boys» επιχειρήσεων, νομικοί, μηχανικοί, υψηλόμισθοι του Δημοσίου και απασχολούμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

«Οι νομίμως υπολογισμένες συντάξεις πολύ δύσκολα μπορούν να θιγούν διά της επιβολής ανωτάτου ορίου με αναδρομική ισχύ (είναι πιθανόν να κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας), καθόσον μπορεί να υποστηριχθεί ότι παραβιάζεται η αρχή της προστατευομένης εμπιστοσύνης» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων Ανδρέας Κουτσόλαμπρος.

Παραδείγματα:

1 Συνταξιούχος από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά λαμβάνει ακαθάριστη σύνταξη 5.984 ευρώ. Με το νέο πλαφόν ο συνταξιούχος θα λάβει 4.608 ευρώ ακαθάριστο μηνιαίο ποσό σύνταξης. Το καθαρό προ φόρου ποσό της καταβληθείσας σύνταξής του ανέρχεται στο ποσό των 3.725,11 ευρώ.

Εάν ο εν λόγω συνταξιούχος έως σήμερα λαμβάνει 5.984 ευρώ, το ανώτατο όριο εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης. Οι επιπλέον διαφορές αναζητούνται άτοκα, με παρακράτηση σε ποσοστό 20% (745,02 ευρώ τον μήνα).

2 Στην περίπτωση συνταξιούχου που λαμβάνει περισσότερες της μιας κύριες συντάξεις, αυτές αθροίζονται, γίνονται οι κατά νόμο κρατήσεις και όποιο ποσό υπερβαίνει το ανώτατο όριο, με βάση την κοινοποιούμενη διάταξη, περικόπτεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα