Καθαρό όχι Κυριάκου σε λύση-εξπρές

Καθαρό όχι Κυριάκου σε λύση-εξπρές25.01.2018ΝΔ

Σε πατριωτική γραμμή, τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να βρεθεί σε άλλη συγκυρία, με σωστή προετοιμασία

Ρεπορτάζ
Κ. Παπαχλιμίντζος

Τέλος στα σενάρια για συναίνεση με την κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υιοθετώντας μια πιο σκληρή και έντονα πατριωτική γραμμή. «Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα» ήταν το καθαρό μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

«Ούτε όμως θα επιτρέψω -και δεν θα επιτρέψουμε όλοι μαζί- σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του ελληνικού λαού» ήταν στη συνέχεια το μήνυμα που έστειλε σε όσους σχεδιάζουν τη δημιουργία νέου δεξιού κόμματος με «εργαλείο» τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι είναι προτιμότερη η αναβολή της επίλυσης του ζητήματος. «Eτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία» τόνισε, βάζοντας ως προϋπόθεση η κυβέρνηση των Σκοπίων «να έχει προηγουμένως έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά λύση πραγματική, όχι πλασματική, που όντως θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών».

Υπογράμμισε δε ότι, αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν θα συζητούσε «τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμεύονταν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους» και δεν θα δεχόταν «καμία αναφορά σε “μακεδονικό έθνος”, όπως έκανε χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την κυβέρνηση ο κ. Νίμιτς».

Κόβοντας με τρόπο απόλυτο κάθε γέφυρα συνεννόησης με την κυβέρνηση στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η κυβέρνηση ούτε να εμπλακούμε στις μεθοδεύσεις της», προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει συνένοχη «σε μια ιστορία που, όπως πάει να τη χειριστεί ο κ. Τσίπρας, κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του έθνους μας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπερασπίστηκε εκ νέου την επιτυχία του Βουκουρεστίου. «Το 2008, σε μία κρίσιμη συγκυρία, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη λύση του ζητήματος του ονόματος» είπε, κατακεραυνώνοντας τους κ. Τσακαλώτο, Γαβρόγλου, Καρανίκα και την κυρία Χριστοδουλοπούλου που συνυπέγραφαν τότε κείμενο με το οποίο ζητούσαν να «δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία», δηλαδή «Μακεδονία».

Οι αλλαγές στις οργανώσεις της Ν.Δ. και το ασυμβίβαστο για κομματικές θέσεις

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος που λειτουργούν οι κατά τόπους κομματικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η Πολιτική Επιτροπή, χθες, ενέκρινε τον νέο κανονισμό πανελλαδικής οργάνωσης των «γαλάζιων» περιφερειακών οργανώσεων που εισηγήθηκε ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Οι δύο σημαντικότερες αλλαγές είναι η κατάργηση των περιφερειακών οργανώσεων και η άμεση εκλογή προέδρων Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟΔΕ) και Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ) από τα μέλη του κόμματος.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι, επίσης, το ασυμβίβαστο για τις κομματικές θέσεις. Ασυμβίβαστο έχουν πλέον, εκτός από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα μονοπρόσωπα όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι εν ενεργεία εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ, οι αποσπασμένοι και μετακλητοί υπάλληλοι πολιτικών γραφείων, οι υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων του κόμματος, οι υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές και οι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι, αν δεν έχουν παραιτηθεί από το αξίωμά τους τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τις αντίστοιχες εκλογές.

Από τις υπόλοιπες αλλαγές που πέρασαν, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες: α) Δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες στις τοπικές και τις περιφερειακές οργανώσεις και πιο αποσαφηνισμένο πεδίο αρμοδιοτήτων, β) οι οργανώσεις υποχρεούνται να καταρτίζουν προγραμματισμό υλοποίησης των ετήσιων στόχων τους και απολογισμό των δράσεων του έτους, γ) καταργείται μια σειρά από περιττές και γραφειοκρατικές κατά βάση διαδικασίες εγκρίσεων με απλοποίηση διαδικασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα