Καζάνι που βράζει το Κιλκίς

Καζάνι που βράζει το Κιλκίς04.09.2019Ρεπορτάζ

«Προσωρινή η διαμονή των μεταναστών» λέει η κυβέρνηση

Μέσα σε θερμό κλίμα έφτασε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη φουρνιά προσφύγων, που θα φιλοξενηθεί σε δομές της βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για περίπου 720 άτομα, από τα 1.400 συνολικά, που έχουν μεταφερθεί από τη Μόρια της Λέσβου.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

το πρώτο πλοίο με περίπου 640 πρόσφυγες από τη Μόρια, οι οποίοι έπειτα μεταφέρθηκαν με 21 λεωφορεία στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, όπου στήθηκαν 200 σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία τους.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Στη Νέα Καβάλα θα εγκατασταθούν περίπου 1.000 πρόσφυγες συνολικά, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.

Ωστόσο ολόκληρη η Μακεδονία θυμίζει καζάνει που βράζει, καθώς οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες θεωρούν πως δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει λόγο για προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας.

Στα τέλη του μήνα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, πριν από το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται: «Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα».

Υπάρχουν κυβερνητικά σχέδια για χρήση στρατοπέδων και ξενοδοχείων για τη στέγαση αδιευκρίνιστου αριθμού αιτούντων άσυλο, όμως δεν είναι σαφές πότε θα ενεργοποιηθούν.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο ntv αναφέρει: «Περίπου 25.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά. Αυτός ο αριθμός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το ανώτατο επιτρεπτό όριο υποδοχής. Τώρα όμως εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρονται στην ενδοχώρα.

Βέβαια, το αν θα μείνουν τελικά εκεί παραμένει ανοιχτό». Και υπενθυμίζει: «Τα κέντρα υποδοχής στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο και την Κω έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν 6.338 ανθρώπους.

Μόνο έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων, ζούσαν στα προσφυγικά κέντρα περίπου 5.800 άνθρωποι».

Keywords
Τυχαία Θέματα