«Κεντρί ελπίδας» για το έκζεμα!

«Κεντρί ελπίδας» για το έκζεμα!10.09.2018Νέα

Το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή

Ελπίδα σε εκατομμύρια πάσχοντες από έκζεμα έρχεται να δώσει η ανακάλυψη των επιστημόνων ότι το δηλητήριο της μέλισσας θα μπορούσε να τους ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ενοχλητικής αυτής δερματικής πάθησης.

Επιστήμονες του καθολικού πανεπιστημίου του Νταεγκού ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε αφθονία στο δηλητήριο του εν λόγω εντόμου καταπολεμά τη φλεγμονή που πυροδοτεί την εκδήλωση

του εκζέματος. Εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα και σε ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν ότι η πρωτεΐνη melittin, όπως ονομάζεται, ανακουφίζει τα συμπτώματά του, ενισχύοντας τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που προστατεύουν τον οργανισμό. Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Hyun Jin An, παραδέχονται ότι δεν έχουν αποκωδικοποιήσει επαρκώς τον τρόπο δράσης της εν λόγω ουσίας σε σχέση με το έκζεμα. Καταλήγουν πάντως στα αποτελέσματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Pharmacology», ότι «το δηλητήριο της μέλισσας και η melittin θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για εφαρμογή στο δέρμα ασθενών με την πάθηση».

Το δηλητήριο της μέλισσας είναι πλούσιο σε διάφορα πεπτίδια, τα οποία του χαρίζουν αντιβακτηριακές, αντιιικές, ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες, τη στιγμή που η πρωτεΐνη melittin έχει παυσίπονη δράση και έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στην ανακούφιση ασθενών με αρθρίτιδα. «Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι το δηλητήριο της μέλισσας και η melittin έχουν ανοσοτροποποιητική δράση. Τέτοιου είδους δράση συνδέεται με τη διαφοροποίηση των βοηθητικών Τ-λεμφοκυττάρων, καλυτερεύοντας, ως εκ τούτου, το έκζεμα» πρόσθεσε ο An, επισημαίνοντας ότι η ουσία θα μπορούσε να προστεθεί σε κρέμες που χρησιμοποιούνται για την πάθηση.
Το έκζεμα αποτελεί την πιο κοινή αλλεργική φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος, με κύρια συμπτώματα την ερυθρότητα, τον κνησμό, την ξηρότητα και την απολέπιση του δέρματος.

Τα αίτια που την προκαλούν αποτελούν μυστήριο, ωστόσο η επιστημονική πρόοδος των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στην άποψη ότι πυροδοτείται από σειρά γενετικών, περιβαλλοντικών και ανοσολογικών παραγόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα