Κόντρες στη Βουλή για τα νερά της Θεσσαλίας

Αντιπολίτευση και αρμόδιοι φορείς έχουν εναντιωθεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου, εκτιμώντας ότι στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων

Εν μέσω οξύτατων αντιδράσεων συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση οργανισμού με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Τόσο η αντιπολίτευση όσο και

αρμόδιοι φορείς έχουν εναντιωθεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ έχει υπάρξει και αίτημα απόσυρσής του, καθώς, όπως καταγγέλλεται, έχει ως απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση του νερού αρχικά στη Θεσσαλία και μετά σε όλη τη χώρα.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά την ακρόαση των αρμόδιων φορέων, ο Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε προδίδει προχειρότητα, αντιμετωπίζει νομικά ζητήματα και επιχειρείται «εν κενώ», αφού δεν συνδέεται με τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής και κινδύνων πλημμυρών, με βάση τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες. «Αναρωτιέμαι γιατί η ολλανδική εταιρία δεν ακολούθησε το μοντέλο της χώρας της, αλλά προτείνει ένα ιδιωτικό σχήμα στην Ελλάδα» ανέφερε ο περιφερειάρχης, προβάλλοντας το μοντέλο διαχείρισης υδάτων της Ολλανδίας, του παλαιότερου αντίστοιχου οργανισμού της Ευρώπης, λέγοντας ότι στη χώρα της ίδιας εταιρίας, που εκπόνησε το master plan για τη Θεσσαλία, ο αντίστοιχος οργανισμός ανήκει στο δημόσιο και συνεργάζεται με τις 21 περιφέρειες της χώρας για τη διαχείριση των λεκανών απορροής και κινδύνων πλημμύρας.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως τόσο κρίσιμα νομοσχέδια πρέπει να προωθούνται έπειτα από διευρυμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι με μια προσχηματική διαδικασία, όπως αυτή που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο, η οποία, εκτός των άλλων, παραβίαζε και τον νόμο, λόγω της μικρής της διάρκειας, όπως κατήγγειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω, με το νομοσχέδιο να περνάει μεθαύριο από την Ολομέλεια, έπειτα από μια μάχη και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά ΥΠΕΝ για τα αντιπλημμυρικά

Δριμεία κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας ασκούν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι η εξπρές ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση των υδάτινων οικοσυστημάτων της περιοχής είναι συνταγή για συνεχείς κλιματικές καταστροφές. Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Greenpeace και το WWF Ελλάς σημειώνουν ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (όπως ζητάει η ολλανδική εμπορική εταιρία HVA) θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

«Μια από τις εξουσίες με τις οποίες προικοδοτείται ο νέος οργανισμός είναι η διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής, δηλαδή τιμολόγησης του νερού. Ο ΟΔΥΘ θα εμπορεύεται το νερό. Ακόμα σημαντικότερο είναι ότι η τιμολογιακή του πολιτική θα πρέπει να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του οργανισμού. Το master plan της HVA προβλέπει υψηλότατη μισθολογική πολιτική για τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του Water Management Organisation (για 10 διευθυντές και έναν δικηγόρο από την ελεύθερη αγορά ζητάει ετησίως 3.000.000 ευρώ). Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει αμοιβές για τα 13 μέλη του Δ.Σ. του ΟΔΥΘ, εκ των οποίων οι πρόεδρος, αντιπρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος προσεγγίζουν τις ετήσιες αποδοχές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού της χώρας, δηλαδή του προέδρου του Αρείου Πάγου. Από αυτές τις διατάξεις γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι τους υπέρογκους μισθούς θα τους πληρώνουν οι Θεσσαλοί αγρότες και καταναλωτές του νερού» υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Προσθέτουν ότι το master plan που έχει ήδη εκπονηθεί από την ιδιωτική εμπορική εταιρία προβλέπει εντελώς παρωχημένης λογικής καταστροφικές επεμβάσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα προκαλούν μεγαλύτερους κινδύνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα