Κοτζιάς: Ο Ερντογάν ισορροπεί μεταξύ αλαζονείας και φόβου

Κοτζιάς: Ο Ερντογάν ισορροπεί μεταξύ αλαζονείας και φόβου10.04.2018Πρόσωπα

Μίλησε για τη νευρικότητα του «σουλτάνου», λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι το ίδιο με Συρία και Ιράκ

Aυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα να μην ερμηνεύει την ψύχραιμη στάση της Αθήνας έναντι των τουρκικών προκλήσεων ως ένδειξη αδυναμίας έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας

παράλληλα συστάσεις στον Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την πολιτική όξυνσης.

Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι «οι απαντήσεις με διπλωματικά μέσα σε προκλήσεις, ακόμα και στρατιωτικές, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αδυναμία, αλλά ως συμπεριφορά ευθύνης» και έδωσε το ελληνικό στίγμα στη διεθνή σκακιέρα λέγοντας: «Ξέρει (σ.σ.: ο Ερντογάν) ότι με την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με το Ιράκ ή τη Συρία, αλλά με ένα συγκροτημένο κράτος, με μεγαλύτερες ικανότητες και δυνατότητες».

Εκτίμησε δε ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης νευρικότητας και «αρέσκεται να παίζει με τη φωτιά», προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει «εσωτερική αμφισημία, ταλάντευση, αντίφαση ανάμεσα σε μια τάση αλαζονείας και στην αίσθηση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή, καθώς και έναν ενδόμυχο φόβο και ανασφάλεια».

«Από όλους τους γείτονες της Τουρκίας, ο δυνάμει καλύτερος είμαστε εμείς. Αλλά ο κ. Ερντογάν αποφάσισε να έχει προβλήματα με όλους, ακόμα και με τους καλούς γείτονες» τόνισε.
Ερωτηθείς για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις επαφές που είχε παλαιότερα με τον Τούρκο πρόεδρο σημειώνοντας: «Εγώ λέω στον Ερντογάν κάθε φορά: “Ο Αλλάχ μάς έβαλε τον έναν δίπλα στον άλλον. Και σε περιμένει και σε κοιτάζει αν θα φερθείς ηθικά και ορθολογικά. Δεν μπορείς να αλλάξεις γειτονιά”».

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ακόμη ότι σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να μας υποχρεώσει να καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους δικούς της όρους και συνέδεσε την τουρκική προκλητικότητα με τα προβλήματα στο εσωτερικό της. «Ο Ερντογάν έχει μια νευρικότητα που τη βγάζει προς τα έξω. Δεν πρέπει εμείς να δημιουργούμε ατμόσφαιρα που να τον διευκολύνει να βγάζει την εσωτερική νευρικότητά του πάνω μας. Θέλει στο εσωτερικό να λεηλατήσει την ψήφο των εθνικιστών».

Μήνυμα Καμμένου στους ακρίτες

Τα στρατιωτικά Φυλάκια Παναγιάς, Οινουσσών και Φαρμακονησίου επισκέφθηκε ο Πάνος Καμμένος ανήμερα το Πάσχα, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στην απέναντι πλευρά την ώρα που η τουρκική πολιτική ηγεσία επιδιδόταν σε ακόμη ένα μπαράζ επιθετικών δηλώσεων σε βάρος του. Επίσης, η τουρκική αεροπορία προχωρούσε σε νέες προκλήσεις. Λίγη ώρα μετά την επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Παναγιά, δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τα δύο μικρά νησάκια του ΒΑ Αιγαίου, προκαλώντας και πάλι ασύστολα. Από την Παναγιά μαζί με τους άνδρες της φρουράς ο κ. Καμμένος «μαζί με το προσωπικό μας που φυλάει Θερμοπύλες», όπως χαρακτηριστικά είπε, έστειλε τις ευχές του σε όλους τους Ελληνες. «Ημέρα του Πάσχα, ημέρα γιορτινή, ημέρα ελπίδας. Εύχομαι το αναστάσιμο φως να φωτίσει τις ψυχές όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας και των οικογενειών τους που βρίσκονται μακριά όταν εκείνοι έχουν το καθήκον μπροστά τους. Χριστός Ανέστη. Μήνυμα αγάπης, μήνυμα δύναμης και μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς, από εδώ, από το Φυλάκιο της Παναγιάς» ανέφερε.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες στην Αγκυρα έσταζαν χολή για τον Ελληνα υπουργό. Με σειρά αναρτήσεών του στο twitter o Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε στον κ. Καμμένο, χαρακτηρίζοντάς τον «κωμικό αλαζόνα πολιτικό», ενώ παράλληλα, σε μια έξαρση νεοοθωμανικής υποκρισίας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να καταδικάσει τις δηλώσεις του για την Τουρκία. «Αυτός ο πολιτικός κωμικός, ο οποίος φέρει τον τίτλο του Ελληνα υπουργού Αμυνας, προκαλεί διαρκώς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ανεκδιήγητος Τσελίκ. «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να αγνοεί τις αθέμιτες και προκλητικές δηλώσεις των μελών της» έσπευσε να προσθέσει. Παράλληλα, στο στόχαστρό του βρέθηκε και η ελληνική κυβέρνηση. «Με τη σιωπή της ουσιαστικά παρέχει συναίνεση στον υπουργό της» σχολίασε στο twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα