«Κούρεμα» στην επιδότηση για την πρώτη κατοικία

«Κούρεμα» στην επιδότηση για την πρώτη κατοικία08.04.2019Παρασκήνιο

Από 20% έως 50% της δόσης του δανείου η ενίσχυση για όσους ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη

Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Aυστηρό «κούρεμα» της κρατικής επιδότησης σε όσους καταφέρουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας επέβαλαν οι δανειστές. Η κρατική συμμετοχή -περί τα 150.000.000 ευρώ φέτος- θα περιοριστεί στο 30% της δόσης του δανείου που θα διαμορφωθεί μετά τη ρύθμιση της οφειλής από την προβλεπόμενη

διαδικασία για τα επιχειρηματικά δάνεια που θα κριθούν επιλέξιμα.

Οσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια που θα περάσουν τους διαδοχικούς «κόφτες», η κρατική επιδότηση αποφασίστηκε να κυμανθεί μετά το «ψαλίδισμα» από 20% έως 50% της μηνιαίας δόσης, αναλόγως της εισοδηματικής και της οικογενειακής κατάστασης του οφειλέτη.

Η διαπραγμάτευση -αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι μια διαδικασία που θυμίζει ημέρες Μνημονίων- βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς εδώ και δύο εβδομάδες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών «κόβουν και ράβουν» τις «ουρές» που απέμειναν από τον νόμο Κατσέλη.

Στο Eurogroup του Βουκουρεστίου, εκτός από την ηχηρή επιβεβαίωση των ελληνικών δεσμεύσεων για τη μείωση του αφορολογήτου και μια λύση περιορισμένου εύρους για τις ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία και Εφορίες, οι σημαντικότερες υποδείξεις αφορούσαν τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες τίθενται σε εποπτεία μακράς διάρκειας από τους δανειστές.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να τερματιστεί το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος του έτους («υπογραμμίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να διασφαλίσουν ότι το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινό και θα τερματιστεί ως το τέλος του 2019» σημειώνουν κοινοτικές πηγές), ώστε ως το 2021 να έχει εξαλειφθεί το απόθεμα των υποθέσεων.

Νωρίτερα θα πρέπει να προχωρήσει μια «ολιστική», όπως χαρακτηρίζεται, μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και πτώχευσης, υπό το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών.

Το βάρος τώρα πέφτει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατο να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Απριλίου. Με βάση υπηρεσιακές εκτιμήσεις η πλατφόρμα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα τον Ιούνιο και οι πρώτες αιτήσεις αναμένονται τον Ιούλιο.

Το έργο έχει ανατεθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και εκτός από τις υφιστάμενες λειτουργίες θα αναβαθμιστεί με νέες δυνατότητες προκειμένου να υποδεχθεί τις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Σε αυτή θα εισαχθούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία αναφορικά με τις οφειλές των αιτούντων από τις τράπεζες (ανάλυση σε ανεξόφλητο κεφάλαιο, τόκους, διάρκεια), ώστε να μην απαιτείται η χρονοβόρα και συχνά κοστοβόρα βεβαίωση οφειλών, η οποία οδηγούσε σε καθυστερήσεις στο προηγούμενο πλαίσιο προστασίας.

Τα πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας του νέου νόμου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα