Κυριάκος Μητσοτάκης: Χέρι χέρι με τον Ζάεφ!

Συναντήθηκε χθες με τον Σκοπιανό ομόλογό του και ορκίστηκε για άλλη μία φορά πίστη στη Συμφωνία των Πρεσπών

Σαν δύο καλοί φίλοι, που οι χώρες τους δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τα είπαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευσή του για πλήρη και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιβεβαιώνοντας την πλήρη μεταστροφή του στο θέμα αυτό σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά, για να υφαρπάξει την ψήφο του λαού…

Η «προδοτική Συμφωνία

των Πρεσπών», όπως τη χαρακτήριζε το 2018 και το 2019, που ήταν στην αντιπολίτευση η Ν.Δ., έγινε σήμερα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ζωτικής σημασίας για τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας» και η εφαρμογή της πρέπει να είναι «πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει»…. «Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην Ε.Ε.» είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ζάεφ προχώρησαν στην αποτίμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υφίστανται για συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας. Επίσης, το Μαξίμου αναφέρει ότι στο πλαίσιο της σταθερής υποστήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, «με βάση τους ισχύοντες κανόνες, τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και, παράλληλα, με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας».

Ο κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον κ. Ζάεφ, είπε ακόμα ότι η συνάντησή τους θα δώσει τη δυνατότητα «να συζητήσουμε για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία, ειδικά στην ενέργεια, και τις εξελίξεις στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει».

Ο κ. Ζάεφ, πιο εκδηλωτικός και αναλυτικός (και πώς να μην είναι, άλλωστε, με όσα άκουσε), αφού αναφέρθηκε στα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία, είπε ότι οι δύο χώρες «έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον οικονομικό τομέα και έχουμε μια τεράστια ευκαιρία μπροστά μας». Χαρακτήρισε την Ελλάδα «κύριο γείτονα και στρατηγικό εταίρο» στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας του και ζήτησε τη βοήθεια του κ. Μητσοτάκη και του κ. Δένδια. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη χώρα του, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των δυτικών Βαλκανίων πέρα από ένα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε τη χαρά του «που πλέον είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η ελληνική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες μας…».

Ζήτησε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για να ανοίξουν τα σύνορα για τουρισμό στην Ελλάδα και τόνισε ακόμα ότι η χώρα του είναι στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου και έκανε γνωστό ότι μέχρι το τέλος Μαΐου «θα έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να αρχίσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού, για να διοχετεύσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, επίσης, πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή».

Μίλησε ακόμα για το Μνημόνιο της χώρας του με τον όμιλο Κοπελούζου, την επένδυση των Σκοπίων σε ενεργειακά projectς στην Αλεξανδρούπολη, τις διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Μυτιληναίος, για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια, όπου -όπως είπε- η ΔΕΗ είναι ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες, ύψους 700.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα