Λίγα λόγια από καρδιάς: Συγχώρεσε τον εαυτό σου

Λίγα λόγια από καρδιάς: Συγχώρεσε τον εαυτό σου 29.10.2018Πρόσωπα

Το θέμα είναι να βρεθεί η λύση για τη στενόχωρη κατάσταση που πιέζει την ψυχή

Γράφει ο
π. Ανδρέας Κονάνος

Λέει η μάνα στο παιδί που δεν διαβάζει: «Αν δεν σπουδάσεις, ο πατέρας σου θα πάθει εγκεφαλικό, θα ανέβει η πίεσή του. Θα πεθάνει εξαιτίας σου. Αν δεν πας καλά φέτος στις εξετάσεις, θα μας αναστατώσεις όλους στο σπίτι». Δημιουργούμε τόσες ενοχές στους άλλους για τις επιλογές τους. Κυρίως όταν δεν συμφωνούν με τα δικά

μας όνειρα. Αν θες, κάνε κάτι να ελευθερωθείς απ’ αυτό το βάσανο. Κράτα ό,τι θυμάσαι απ’ αυτά που είπαμε σήμερα.

Κι αν δεν τα θυμάσαι, δεν πειράζει. Αν θες, μείνε με τις ενοχές και τις τύψεις σου. Κι αν τα ξεχάσεις όλα αυτά, θα τα φέρει ο Θεός στο μυαλό σου μια άλλη φορά. Θα δοθούν πάλι ευκαιρίες να χαλαρώσεις, να δεχτείς τον εαυτό σου αγαπητικά και να τον συγχωρέσεις.

Εκεί τελικά δεν αποσκοπεί όλη η διδασκαλία του Χριστού και της Εκκλησίας Του; Στο πώς θα απελευθερωθεί η ψυχή μας ώστε να είναι κοντά στον Θεό χαρούμενη και ευτυχισμένη; Αυτός δεν είναι ο σκοπός του δρόμου που βαδίζουμε;

Είμαι σίγουρος ότι τελικά θα βρούμε τον δρόμο μας. Και εσύ θα βρεις τον δρόμο σου. Ακόμα και μέσα από μικρά χτυπήματα ή λάθη. Η αγάπη του Θεού είναι πολύ μεγάλη και δεν θα μας αφήσει. Εύχομαι καλή συνέχεια στον αγώνα σου. Χαμογέλα. Είναι πολύ όμορφη η ζωή. Δεν βγαίνει τίποτα με το να κλαις συνέχεια. Χαμογέλα. Και να ελπίζεις. Και να
θυμάσαι ότι είσαι κι εσύ άνθρωπος. Κι ακριβώς επειδή είσαι άνθρωπος, επιτρέπεται κι εσύ να κάνεις κάποια λάθη στη ζωή.

Οπως επιτρέπεται ένα παιδάκι να γράψει λάθος την αλφαβήτα όταν ξεκινάει να πηγαίνει σχολείο. Και εσύ, μη νομίζεις, παιδί είσαι. Κι ας είσαι μεγάλος. Είσαι ένα παιδί που αρχίζει να μαθαίνει την αλφαβήτα του Θεού.

Για τον Θεό, όλοι είμαστε παιδιά. Ετσι μας βλέπει. Με κατανόηση, επιείκεια κι αγάπη για όποια λάθη μας. Αυτό μας δίνει πολύ κουράγιο και ελπίδα.

Αν σε στεναχώρησα ή σε μπέρδεψα, συγχώρεσέ με.
Μα κι αν μπερδεύτηκες λίγο απ’ όσα είπα -να ξέρεις-, δεν πρόκειται να έχω και πάρα πολλές ενοχές. Οχι επειδή αδιαφορώ για τα τυχόν λάθη μου. Μα επειδή πιστεύω ότι ο Θεός θα σε βοηθήσει μ’ άλλον τρόπο να καταλάβεις το σωστό, ακόμα κι αν από μένα μπερδεύτηκες. Το θέμα είναι να βρεθεί η λύση για όλη αυτή τη στενόχωρη κατάσταση που συχνά πιέζει την ψυχή σου.

Ε ύχομαι να βρεις τον τρόπο του Χριστού, ώστε κάθε φορά που εμφανίζονται ενοχές μέσα σου να φεύγουν πάλι σύντομα. Πρόκειται για αλλαγή σκέψης και νοοτροπίας. Ο Χριστός σε καλεί να αφήσεις τις τύψεις που σφιχτά κρατάς. Πάντα οι αλλαγές που μας ξεκολλούν απ’ την ασφάλεια της συνήθειας δυσκολεύουν και συναντούν αντίδραση κι αντίσταση απ’ τον ίδιο μας τον εαυτό. Ομως αξίζει να γίνουν. Για να χαρούμε την άφεση και την ανάσα που χαρίζει ο Χριστός μας.

Και σε μένα. Και σε σένα.

*Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Στο βάθος κήπος» των εκδόσεων Αθως

Keywords
Τυχαία Θέματα