Μακεδονομάχοι: Θύελλα για την αθλιότητα με τις προτομές

Μακεδονομάχοι: Θύελλα για την αθλιότητα με τις προτομές08.05.2019Ρεπορτάζ

Αντιδράσεις για την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» • Σφοδρές αντιδράσεις για τις προτομές των Μακεδονομάχων που πέταξε ο Μπουτάρης

Aγανάκτηση και οργή προκάλεσε σε όλους τους πραγματικούς Ελληνες το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε χθες στη «δημοκρατία» για τις προτομές των Μακεδονομάχων που είναι πεταμένες σε έναν υπαίθριο χώρο στα Σφαγεία της Θεσσαλονίκης εδώ και τρία χρόνια.

Οι αντιδράσεις και

τα τηλεφωνήματα προς την εφημερίδα μας ήταν έντονες, όλοι ζητούσαν ευθύνες από τη διοίκηση του δήμου και «από όποιον είναι υπεύθυνος» και αμέσως μετά δεχτήκαμε τις επιστολές του Γιώργου Ορφανού και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, υποψήφιων δημάρχων Θεσσαλονίκης, όπως και τις τοποθετήσεις του Κώστα Γκιουλέκα και του Σταύρου Καλαφάτη, πρώην υπουργών.

Ο Γιώργος Ορφανός υποστηρίζει: «Ο πολιτιστικός και ιστορικός πλούτος της πόλης πρέπει να φυλάσσεται και να αξιοποιείται επαρκώς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για προτομές προσώπων που έδωσαν το αίμα τους για να είναι ελεύθερη η Μακεδονία μας. Θεωρώ απαράδεκτο προτομές Μακεδονομάχων, που κοσμούσαν μία από τις κεντρικότερες πλατείες της Θεσσαλονίκης και βοηθούσαν να μάθουν τα παιδιά μας για μία από τις σημαντικότερες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας, να βρίσκονται παντελώς αναξιοποίητες, στην ουσία εγκαταλειμμένες σε έναν χώρο χωρίς επισκεψιμότητα. Οι προτομές απομακρύνθηκαν τρία χρόνια πριν από την πλατεία Μακεδονομάχων για να γίνουν τα έργα του μετρό. Θα έπρεπε να τοποθετηθούν, έστω και προσωρινά, σε άλλο σημείο της πόλης, ώστε να είναι ορατές στους πολίτες και αφού ολοκληρωθεί το μετρό, να επιστρέψουν πάλι στη φυσική τους θέση. Ιδιαίτερα τώρα, που το όραμα και η ιστορία της Μακεδονίας ξεπουλιέται με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφέρει: «Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας “δημοκρατία” σχετικά με την εγκατάλειψη προτομών Μακεδονομάχων στα Σφαγεία, έχω να πω ότι προσωπικά δεν μου προκαλεί καμία απολύτως εντύπωση η απαξίωση των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα από τη σημερινή διοίκηση του δήμου. Αν μπορούσε το ιερό τοτέμ των εθνομηδενιστών, ο Γιάννης Μπουτάρης, να βάλει στη θέση τους αγάλματα Σκοπιανών επιφανών ανδρών, θα το έκανε με μεγάλη χαρά. Και φυσικά θα το δικαιολογούσε, λέγοντας πως με ανάλογες κινήσεις προωθούνται οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών.

Η συντονισμένη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να δολοφονήσουν την Ιστορία μας, να την παραδώσουν στη λήθη, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Αυτός, ο πολιτικός λαγός των ιδρυμάτων της παγκοσμιοποίησης, που είχε το θράσος να με αποκαλέσει “πρόστυχο”, δεν είχε κανένα ηθικό ενδοιασμό να ονομάσει την ΠΓΔΜ “Μακεδονία” όταν συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, τον Νοέμβριο του 2017. Πιστεύει κανείς πως αυτός που πούλησε τη Μακεδονία θα έδειχνε σεβασμό σε αγάλματα;»

Οι δύο βουλευτές

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και πρώην υπουργοί Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης μάς τηλεφώνησαν και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, ενώ επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει συσπείρωση όλων για να επανατοποθετηθούν τα αγάλματα στη θέση τους, στο Μνημείο Μακεδονομάχων.

----

Σιωπή από τον δήμο

Από την πλευρά του δήμου «ούτε φωνή ούτε ακρόαση» και η επικοινωνία μας με την αντιδήμαρχο κυρία Χρυσίδου, που έκανε «μετεγγραφή» στο ψηφοδέλτιο Νοτοπούλου και άνω κάτω το αντίστοιχο του Λεκάκη, δεν κατέστη δυνατή. Μας μίλησε συνεργάτης της, ο οποίος είπε ότι «μόλις τελειώσουν τα έργα στο μετρό, στην περιοχή Αγίας Σοφίας, οι προτομές θα ξαναμπούν εκεί…»

Ετσι κι αλλιώς όμως, άλλοι θα είναι διοίκηση του δήμου και δεν θα περιμένουν την κυρία Χρυσίδου να αποφασίσει…

Keywords
Τυχαία Θέματα