«Μαστίγιο και καρότο» από ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35!

«Μαστίγιο και καρότο» από ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35!06.12.2018Ειδήσεις

Το Κογκρέσο εξακολουθεί να αντιδρά έντονα για την παράδοση των αεροσκαφών στην Τουρκία το 2019

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Παραμένει στην ατζέντα το ζήτημα της αγοράς των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 από την Αγκυρα, που συζητήθηκε μάλιστα και μεταξύ των δύο προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους στη σύνοδο του G20 στην Αργεντινή.

Σύμφωνα

με δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του πως δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν προβλήματα σχετικά με την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Αγκυρα. «Δεν θέλουμε να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από το Κογκρέσο, αλλά η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικούς πρωταγωνιστές και η ακύρωση δεν είναι στην ατζέντα. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα» φέρεται ότι διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ερντογάν.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ακόμη, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πως η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα στην προμήθεια των αεροσκαφών της Lockheed Martin παρά τις προσπάθειες του αμερικανικού Κογκρέσου να μπλοκάρει την πώληση.
Πάντως, η αμερικανική Γερουσία, εμμένοντας στην πάγια θέση της, ζητά να σταματήσει η πώληση των F-35, εκτός αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία δεν βάζει σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ αγοράζοντας εξοπλισμό από τη Ρωσία ή θέτοντας υπό κράτηση Αμερικανούς πολίτες.

Παρά τις εκατέρωθεν αβρότητες, πάντως, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους. Η Ουάσινγκτον και η Αγκυρα έχουν δύσκολο μονοπάτι να διασχίσουν, με τα εμπόδια να γίνονται όλο και περισσότερα όσο πλησιάζει η στιγμή της προγραμματισμένης παράδοσης των ρωσικών S-400 τον Ιούλιο του 2019. Δεν έχει περάσει άλλωστε μεγάλο διάστημα απ' όταν ο Τσαβούσογλου ξεκαθάριζε πως «η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων έχει γίνει και δεν μπορεί να ακυρωθεί», βάζοντας τέλος στις αμερικανικές προσδοκίες πως η Αγκυρα -μετά και την εκ νέου σκλήρυνση της στάσης της Γερουσίας- θα άφηνε ανοιχτό το παράθυρο για ανάκληση της αγοράς τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα