Μεγαλώνει η αλυσίδα αγάπης

Μεγαλώνει η αλυσίδα αγάπης22.10.2018Ρεπορτάζ

Περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις στέκονται δίπλα σε όσους στερούνται

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Στα εργατικά καφενεία της Νάπολης, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκε μια παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι πελάτες πλήρωναν δύο καφέδες, αλλά έπιναν μόνο τον έναν από αυτούς. Ο άλλος, ο «καφές σε αναμονή» -όπως έγινε γνωστός- (coffee sospeso στα ιταλικά), προοριζόταν για έναν φτωχό εργάτη, που δεν θα είχε να τον πληρώσει. Διαβάζοντας ένα κείμενο για αυτή την παράδοση, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης

Πανέλης σκέφτηκε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να τη μεταφέρει στη χώρα μας εν έτει 2015, όταν ολοένα και περισσότερα άτομα έπρεπε να καλύψουν βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Τελικά, η δράση ήρθε στη χώρα μας «τιμώντας» αρχικά την παράδοση του καφέ, πλέον, όμως, έχει επεκταθεί ακόμα περισσότερο. «Η σκέψη μου ήταν η δράση να καλύπτει μεγάλο εύρος επιχειρήσεων και να αφορά είδη πρώτης ανάγκης, κάτι το οποίο θα ήταν και το πιο σημαντικό. Για αυτόν τον λόγο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, φούρνοι, χώροι εστίασης, φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα, μανάβικα, κρεοπωλεία, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Επίσης, κάποιες ώρες της εβδομάδας γίνονται και μαθήματα από εθελοντές καθηγητές σε παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στη «δημοκρατία». Η αλυσίδα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί εδώ και τρία χρόνια περιλαμβάνει περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή έχουν δοθεί πάνω από 500.000 προϊόντα και υπηρεσίες.



Κάθε πολίτης μπορεί να γίνει ένας μικρός κρίκος σε αυτή την αλυσίδα, προπληρώνοντας ένα προϊόν ή μια υπηρεσία για κάποιον συνάνθρωπό του που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσει σε κάποια από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση. Ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε μαγαζιού κόβει και κρατάει σε ένα ξεχωριστό κουτί την απόδειξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας «σε αναμονή» που έχει εισπράξει και την προσφέρει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και έρχονται να τη ζητήσουν.

Οπως λέει ο κ. Πανέλης, επόμενος στόχος είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής στην οποία θα βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση, καθώς και ο αριθμός των διαθέσιμων προϊόντων «σε αναμονή». Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ο πλήρης κατάλογος των επιχειρήσεων που συμμετέχουν υπάρχει στη σελίδα της δράσης στο facebook, ενώ τη δράση συντονίζουν πανελλαδικά 33 εθελοντικές ομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα