Μετωπική ρήξη

Μετωπική ρήξη04.01.2018Άρθρα

Η προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών αλλαγής τη νέα χρονιά

Από τον
Χαράλαμπο Β. Κατσιβαρδά*

Ενώ η συμβατική ημερολογιακή καμπή μετέβη εις το νέο έτος του 2018, άπαντες και άπασες αναμένουμε μοιρολατρικώς την -αυθωρεί και παραχρήμα- δυναμική μεταβολή των πολιτικών πραγμάτων προς μια νέα κατεύθυνση. Η ανταλλαγή ευχών, πέρα από τα στερεότυπα εκφραστικά κλισέ τυποποιημένων ευχολογίων, περιέχουν μια βαθύτερη,

ενσυνείδητη μελαγχολία ουτιδανής τροποποίησης των αντικειμενικών συνθηκών, εν όψει του διαδράμοντος νέου έτους.

Η αλήθεια ευρίσκεται εις την μέσην: Αφενός, ελπίζουμε αισιόδοξα ότι το νέο έτος θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο διά άρδην και γόνιμες αλλαγές στο μέλλον, έχοντες υποστεί συλλήβδην τη δομική καταβαράθρωση των παρελθόντων ετών, αφετέρου, όμως, προαπαιτεί σωφροσύνη και καταβολή εργωδών προσπαθειών προς την κατεύθυνση αυτή. Η πιθανολογούμενη αλλαγή του πολιτικού -βεβαίως και συνάμα του οικονομικού- σκηνικού δεν θα επέλθει νύκτωρ, πλην όμως μπορεί να καταστεί εφικτή με τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων και των πολιτικών θέσεων, ούτως ώστε, προϊόντος του χρόνου, να εγκαθιδρυθούν οι συνθήκες αλλαγής.

Αρα, λοιπόν, απαιτείται προσωπική εργασία, προκειμένου να συμπήξουμε έναν δίαυλο αλλαγής προς την κατεύθυνση πολιτικής αλλαγής, διότι απλώς ευχολόγια άνευ συνειδητής συμβολής συνιστούν έπεα πτερόεντα και κατάφαση της επαχθούς διά τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα καταστάσεως. Η νέα χρονιά, λοιπόν, συν Θεώ, εν συνδυασμώ με την ατομική συνεισφορά μας είθε να συμβάλει ουσιωδώς στη δημιουργία μίας εκ των δυναμικών συνιστωσών, η οποία θα συντείνει στην επί τα βελτίω τροπή της καθημερινότητάς μας διά εκ βάθρων πολιτικών αλλαγών. Η αλλαγή θα συντελεστεί ένδοθεν, ήτοι προσαπαιτείται αναθεώρηση της νοοτροπίας μας, διότι οι θεσμοί τροποποιούνται επί χάρτου διά των νόμων, όμως η πιστή εφαρμογή τους καθώς και η απαρέγκλιτος τήρησίς των εναπόκεινται στη δυνητική ευχέρεια των ανθρώπων που απαρτίζουν τους θεσμούς.

Επομένως, το μέτρο είναι η βούληση ως συλλογική οντότητα, έθνος, αν είμεθα εις θέσιν να έλθουμε σε μετωπική ρήξη με το διεφθαρμένο παρελθόν μας για να διαρρήξουμε τον γόρδιο δεσμό της οπισθοδρόμησης, αίροντας ιδεοληπτικές αγκυλώσεις ενός νοσηρού κρατισμού, εγκαθιδρύοντας ως έθνος-κράτος μια «Νέα Τάξη Πραγμάτων», εν τοις πράγμασι, ενδυνάμωσης των θεσμών και υποστηρίξεως του συντεταγμένου κράτους δικαίου, με γνώμονα της αυτοτέλειας του έθνους την αυτοδυναμία των θεσμών και τον συνταγματικό πατριωτισμό, ως το εγγυητικό θέμεθλον της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματός μας.

*Δικηγόρος

Keywords
Τυχαία Θέματα