Μέτρα με «άρωμα» νεοφιλελευθερισμού

Μέτρα με «άρωμα» νεοφιλελευθερισμού22.03.2020Άρθρα

Σε κερκόπορτα για τις εργασιακές σχέσεις μετατρέπει η κυβέρνηση το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το δώρο Πάσχα
Σχέδια για χρήση έως και 12 δισ. € από το μαξιλάρι ασφαλείας

Η Θέση μας: Ψηλά η σημαία μας!

Στο αποθεματικό στήριξης του χρέους ύψους 31 δισ. ευρώ σχεδιάζει να καταφύγει η κυβέρνηση στην περίπτωση που τα μέτρα στήριξης απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού χρειαστεί

να επεκταθούν και μετά το τέλος Απριλίου. 

Επί της ουσίας, ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα στηρίξει με ζεστό χρήμα 5 δισ. ευρώ τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους για την περίοδο 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ αφορά κρατικό δάνειο μέσω της προσωρινής επιστροφής των προκαταβολών που έδωσαν οι επιχειρήσεις και τα 4 δισ. τη στήριξη της απασχόλησης. Τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 10 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθούν με κοινοτική αρωγή και θα αξιοποιηθούν για επιδοτούμενα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, με στόχο να ενισχυθεί το κεφάλαιο κίνησής τους.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα 5 δισ. ευρώ (ίσως και περισσότερα) θα απαιτούνται κάθε μήνα για όσο συνεχίζεται η κρίση, κάτι που θα φέρει στα όριάς του τον Κρατικό Προϋπολογισμό (που ήδη αναθεωρείται) και κυρίως τα ταμειακά διαθέσιμα τους κράτους, που θα πληγούν λόγω της μη είσπραξης εσόδων. Ετσι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει ποσό έως και 12 δισ. ευρώ από το περίφημο μαξιλάρι των 31 δισ. ευρώ και να αντικαταστήσει το ποσό αυτό με τα έσοδα από τα ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας με 750 δισ. ευρώ.

Πολλά θα κριθούν και από το υφιστάμενο πρόγραμμα έκτακτης ενίσχυσης των εργαζομένων με 800 ευρώ, που έχει έντονο νεοφιλελεύθερο άρωμα, καθώς δίνει στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να φέρουν τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις. Πολλοί θεωρούν ότι η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, αντί της παροχής άμεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, είναι με λάθος συνταγή. Δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπονομεύει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα και τις συμβάσεις. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως οι συνέπειες «πληγές» θα είναι μόνιμες μετά το πέρας της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός. Τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι τα εξής:

■ Οσες επιχειρήσεις - εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του κορονοϊού θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας (οι δικαιούχες επιχειρήσεις ορίζονται βάσει ΚΑΔ).

■ Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για έναν μήνα, με δυνατότητα χρονικής παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες και το φαινόμενο της εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζεται με δυσμενείς και για την οικονομία συνέπειες.

■ Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της (σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση θα είναι άκυρη).

■ Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

■ Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 και οι οποίοι υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31 Μαρτίου 2020 (η πλατφόρμα αυτή ακόμη δεν είναι έτοιμη).

■ Το ποσό των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

■ Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους ypall;hloyw που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα στους εργαζομένους του.

■ Στην περίπτωση κατά την οποία ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στην «Εργάνη», τότε θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

■ Μετά την επέκταση του μέτρου την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ είναι και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου 2020 (ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας).

Tο δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας και με τις ίδιες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σήμερα, σε περίπτωση μη πληρωμής από τους εργοδότες.

Αντίθετα, 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έως τη Μεγάλη Τετάρτη συνολικά 80.000.000 ευρώ με την καθιέρωση ενός ειδικού δώρου Πάσχα, δεδομένου ότι η παροχή αυτή έχει καταργηθεί στο Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι καθένας θα λάβει επιπρόσθετα ως δώρο Πάσχα το μισό του μισθό.

Ωστόσο όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλουν μπορούν να το καταβάλουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα