Μια Εκθεση Βιβλίου που σκέφτεται και θυμάται

Μια Εκθεση Βιβλίου που σκέφτεται και θυμάται11.04.2018Τέχνες

Για 15η χρονιά θα πραγματοποιηθεί, από 3 έως 6 Μαΐου, με άξονες την προσφυγική εμπειρία αλλά και δράσεις μέσα από τη λογοτεχνία

Με τιμώμενες τις χώρες της γαλλοφωνίας και κεντρικό θέμα της τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα» θα πραγματοποιηθεί η 15η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) από τις 3 έως τις 6 Μαΐου

στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση διοργανώνεται φέτος από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι βασικοί θεματικοί άξονες της φετινής διοργάνωσης είναι «Λογοτεχνία και μνήμη», «Η προσφυγική εμπειρία» και «Βιβλίο και performance», ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και συζητήσεις με συγγραφείς, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές και, βέβαια, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, καθώς και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό περίπτερο, στο κτίριο 14.

«Αφουγκραζόμαστε και συζητάμε»

Επιπλέον, φέτος στο πλαίσιο της 15ης ΔΕΒΘ θα διοργανωθούν ιδιαίτερες συζητήσεις και ομιλίες για τα επαγγελματικά προβλήματα του εκδοτικού κλάδου, με έμφαση στην υποδοχή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία, αλλά και στον βαλκανικό χώρο, με τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων των εκδόσεων.

«Η έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης θέλει να αφουγκράζεται τα προβλήματα του καιρού της, να τα συζητά με τη βοήθεια των βιβλίων και των ανθρώπων που τα γράφουν, τα αξιολογούν, τα μεταφράζουν, τα εκδίδουν» υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής. «Είναι μια έκθεση σκεπτόμενη, που προσπαθεί να καλλιεργήσει έναν δημιουργικό προβληματισμό. Αν θα θέλαμε να συνοψίσουμε τη στάση της ΔΕΒΘ με ένα σλόγκαν, αυτό θα ήταν “αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε”» αναφέρει.

Τιμώμενες οι γαλλόφωνες χώρες

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού της τιμώμενης χώρας, τον οποίο εγκαινίασε η Γαλλία, τιμώμενες θα είναι φέτος οι χώρες της γαλλοφωνίας. Η 15η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει σε ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο 350 τ.μ. μια πλειάδα συγγραφέων, εκδοτών, βιβλίων και εκδηλώσεων λόγου και τέχνης από το δίκτυο των γαλλόφωνων χωρών ανά τον κόσμο, σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, όπως και με άλλες πρεσβείες και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού.

Περισσότεροι από 30 γαλλόφωνοι συγγραφείς θα παρευρεθούν για να παρουσιάσουν το έργο τους, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να εξηγήσουν τη σχέση τους με τη γαλλική γλώσσα, ανάμεσα στους οποίους οι Kaouther Adimi, Metin Arditi, Marion Billet, Barbara Cassin, Olivier Guez, Thomas Gunzig, Leslie Kaplan, Philippe Lechermeier, Yamen Manaï, Dominique Manotti, Laure Marchand, Daniel Maximin, Anna Moï, Gilles Ortlieb, Michel Piquemal, Nathalie Quintane, Claude Rizzo, François Soulages, Brina Svit, Sami Tchak, Fréderic Worms, αλλά και οι ελληνικής καταγωγής Αννα Αγγελοπούλου, Κατερίνα Δασκαλάκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, Γιώργος Πρεβελάκης κ.ά.

Οι εκδοτικοί οίκοι

Ολα τα είδη του λόγου (μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο κ.λπ.), αλλά και τα κόμικς, η φωτογραφία, η μουσική θα έχουν την τιμητική τους με παρουσιάσεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο μεγάλο περίπτερο της γαλλοφωνίας, το οποίο περιβάλλει κυκλικά τον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων, την «αγορά». Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ψυχαγωγικά και παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, εργαστήρια ψηφιακών μέσων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις νέες τεχνολογίες και γαστρονομικές παρουσιάσεις.

Περισσότεροι από 40 εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα και η Νίκαια θα εορτάσει την αδελφοποίησή της με τη Θεσσαλονίκη. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό της οργάνωσης και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα συνεργαστεί στενά με φοιτητές του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, ενώ ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Δυτικής Μακεδονίας έχει αναλάβει την επικοινωνία και την προβολή του σταντ της γαλλοφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα