Μία εβδομάδα προθεσμία για το τριπλόχαράτσι

Μία εβδομάδα προθεσμία για το τριπλόχαράτσι19.03.2019Πρόσωπα

Πώς διαμορφώνονται οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους. Αναλυτικοί πίνακες με τις νέες επιβαρύνσεις

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Από την Παρασκευή 5 έως και τις 12 Απριλίου 2019 θα πρέπει να καταβάλουν τα ποσά που περιγράφονται στα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ με το «τριπλό χαράτσι» οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια με τις εισφορές -αναδρομικές και

τρέχουσες- σε περισσότερους από 250.000 ασφαλισμένους για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ αναρτήθηκαν χθες, όπως είχε κάνει γνωστό η «δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο θέμα (το Σάββατο 16 Μαρτίου).

Τα ειδοποιητήρια, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αφορούν τις εισφορές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου για το 2019, καθώς και τις πρώτες δύο δόσεις από τις 36 για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Πιο αναλυτικά, αρχής γενομένης από χθες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας -το αργότερο- οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα λάβουν τρία ειδοποιητήρια, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

• Το πρώτο ειδοποιητήριο έχει την εισφορά του Φεβρουαρίου για το 2019 και τα αναδρομικά για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους,
• το δεύτερο περιλαμβάνει την πρώτη από τις 36 δόσεις για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017,
• το τρίτο ειδοποιητήριο έχει την πρώτη από τις 36 δόσεις του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), οι ασφαλιστικές εισφορές εφεξής θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση (με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα).

Ειδικά κατά την πρώτη έκδοση των ειδοποιητηρίων ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής ορίζεται η Παρασκευή 12 Απριλίου 2019. Η αντίστοιχη εναρκτήρια ημερομηνία πληρωμής είναι, με βάση την απόφαση της διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ, η Παρασκευή 5 Απριλίου 2019.

Αναπροσαρμογή

Σημειώνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για επικούρηση και εφάπαξ τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στα 64,5 ευρώ (41,02 ευρώ για επικούρηση και 23,43 ευρώ για εφάπαξ). Ωστόσο από τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά, οι εισφορές αναπροσαρμόζονται στα 71,50 ευρώ τον μήνα (45,50 ευρώ για επικουρική ασφάλιση και 26 ευρώ για εφάπαξ).

Με βάση τον ισχύοντα νόμο, το ασφάλιστρο για την επικούρηση από την 1η Ιουνίου του 2019 θα μειωθεί για όλους στο 6,5%, αντί ποσοστού 7% που είναι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά για τις εισφορές από τις αρχές του πρώτου καλοκαιρινού μήνα θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως. «Με τα νέα ειδοποιητήρια για την επικούρηση και το εφάπαξ το ασφάλιστρο καθορίζεται αναδρομικά, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως εισοδήματος» επισήμανε ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ Νίκος Μπρίκης.

Οδηγίες SOS του ΕΤΕΑΕΠ για έξι κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων

Εξι κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων, λόγω προβλημάτων και αστοχιών του μηχανογραφικού συστήματος, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής, σύμφωνα με τις οδηγίες SOS του ΕΤΕΑΕΠ:

1 Οσοι ασφαλισμένοι έχουν παράλληλα μισθωτή εργασία ή καταβάλλουν τις εισφορές τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες εξαντλούν την υποχρέωσή τους για την καταβολή τους μέσω της ΑΠΔ. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών, δεν θα πρέπει να τις καταβάλουν μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Στη συνέχεια είτε θα εκδοθούν εκ νέου ειδοποιητήρια (εφόσον απαιτούνται) είτε θα δημιουργηθεί πιστωτικό υπόλοιπο.

2 Οσοι έχουν λήξη ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, με διαγραφή από τη ΔΟΥ, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης έως τη διακοπή τους και δεν θα λάβουν υπόψη τους τυχόν ειδοποιητήρια που αφορούν τη μετά τη διακοπή τους περίοδο.

3 Οσοι αυτοαπασχολούμενοι κατέθεταν εισφορές για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέσω ΑΠΔ θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους (σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια) και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν.

4 Οσοι έχουν καταθέσει τις εισφορές τους απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα παραστατικά της τράπεζας (στη διεύθυνση Φιλελλήνων 13-15, Τ.Κ. 10557, Αθήνα) για να ενημερωθεί ο ατομικός λογαριασμός τους και να εκκαθαριστούν οι υποχρεώσεις τους.

5 Για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων και τους αρτοποιούς ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ θα ρυθμιστούν και οι παλαιότερες οφειλές τους, από την 1η Δεκεμβρίου του 2012 και την 1η Ιανουαρίου του 2015 αντίστοιχα. Για τις ασφαλιστικές αυτές εισφορές οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ξεχωριστό ειδοποιητήριο σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα ορίζει το ύψος της εισφοράς και τις δόσεις αποπληρωμής των παλαιών οφειλών τους.

6 Σε άλλες περιπτώσεις, όταν οι ασφαλισμένοι διαπιστώσουν διαφορές στην ασφάλισή τους, ο νέος υπολογισμός τους θα γίνει αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την οριστικοποίηση των χρονικών διαστημάτων της ασφάλισής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα