Μία προσφορά για τον έλεγχο των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μία προσφορά για τον έλεγχο των Ναυπηγείων Ελευσίνας23.01.2019Ναυτιλία

Από τον αμερικανικό όμιλο Blackhawk Capital Partners

Μία προσφορά υποβλήθηκε τελικά για τον έλεγχο των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον διαγωνισμό που προωθούν η Alpha Bank ως βασικός πιστωτής

και η ιδιοκτησία των ναυπηγείων (Ν. Ταβουλάρης). Προσφορά, υπό σειρά αιρέσεων, φέρεται ότι κατέθεσε ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Blackhawk Capital Partners, ενώ δεν εμφανίστηκε τελικά ο όμιλος ΟΝΕΧ, ο οποίος έχει αποκτήσει τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, που επίσης κατείχε ο Ν. Ταβουλάρης.

Ούτε, βέβαια, έκανε την εμφάνισή της η κινεζική Cosco, η οποία εδώ και χρόνια εμφανίζεται τη μία φορά ως υποψήφια αγοράστρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (όπου επίσης υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων εν μέσω δικαστικής διαμάχης) και την άλλη ως σίγουρος αγοραστής των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Κάποιοι στην Ελευσίνα θεωρούν, όμως, ότι η πρόταση του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου προετοιμάστηκε από πρόσωπα που συνδέονται με τους Κινέζους, και ο όμιλος παρακολουθεί προσεκτικά την υπόθεση «ελληνικά ναυπηγεία» εδώ και χρόνια.

Σειρά όρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά των Αμερικανών συνοδεύεται από σειρά όρων, όπως η ολοκλήρωση ναυπηγικού προγράμματος για δύο τορπιλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και η αποχώρηση σημαντικού τμήματος του προσωπικού που απασχολούν σήμερα τα ναυπηγεία. Κατά τις ίδιες πηγές, με βάση τη μοναδική προσφορά που φαίνεται ότι υπεβλήθη, η αξία των Ναυπηγείων Ελευσίνας κινείται κοντά στα 90.000.000 ευρώ και αφορά τα δάνεια που θα αναλάβει ο νέος επενδυτής καθώς και τις επενδύσεις για την αναβάθμισή τους.

Οι συνολικές υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, που αφορούσε το 2016, ανέρχονταν σε 255.000.000 ευρώ. Επί των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας υφίστανται εμπράγματα βάρη 128.000.000 ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρίας σε προμηθευτές, φορολογική Αρχή, ασφαλιστικούς οργανισμούς και αμοιβές προσωπικού ανέρχονταν σε 77.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα