Μονογράφτηκαν οι συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων

Μονογράφτηκαν οι συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων 28.09.2018Οικονομία

Αφορούν δύο θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης και το μπλοκ 10 στην Κυπαρισσία

Εγινε χθες μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ

10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους των εταιριών που έχουν επιλεχθεί. Το κοινοπρακτικό σχήμα για την Κρήτη περιλαμβάνει τις εταιρίες Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛ.ΠΕ. (20%), ενώ για το μπλοκ 10 είναι σε ποσοστό 100% τα ΕΛ.ΠΕ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να μπει στον χάρτη των παραγωγών χωρών. Σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Θα ακολουθήσει άμεσα, όπως ανέφερε η μονογραφή της αντίστοιχης σύμβασης για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ενώ παράλληλα γίνεται επεξεργασία των γεωλογικών δεδομένων ώστε να προχωρήσει επαναπροκήρυξη θαλάσσιων περιοχών στη δυτική Ελλάδα που είχαν μείνει αδιάθετες στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού.

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, έπειτα από την απόφαση του Γ. Σταθάκη, στα τέλη Αυγούστου για τον ορισμό της κοινοπραξίας των εταιριών Repsol (50%, διαχειριστής) και ΕΛ.ΠΕ. (50%), ως επιλεγείσας αιτούσης. Το επόμενο βήμα είναι να οριστικοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης ύστερα από τις διαπραγματεύσεις της κοινοπραξίας με την ΕΔΕΥ και το ΥΠΕΝ, ώστε να μονογραφεί από τους εμπλεκομένους και να πάρει τον ίδιο δρόμο που καταλήγει στην κύρωση από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη περιοχή έγινε παράλληλα με αυτόν της Κρήτης.

Στο πεδίο ανάπτυξης του τομέα των υδρογονανθράκων υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, που έχουν προσελκύσει οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα