Νέο μπλέξιμο με τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων!

Νέο μπλέξιμο με τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων!05.03.2018Οικονομία

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρεί εισόδημα και τα χρήματα που εισπράττονται από πώληση ακινήτου

Κίνδυνο για απώλεια εισοδήματος ή, τουλάχιστον, ένα τεράστιο γραφειοκρατικό μπλέξιμο αντιμετωπίζουν όσες γυναίκες λαμβάνουν σύνταξη άγαμης θυγατέρας και είχαν την ατυχία να πουλήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο τους!

Κι αυτό διότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) θεωρεί εισόδημα την πώληση ακινήτου (αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται σε κανέναν νόμο) και αναστέλλει τη χορήγηση της σύνταξης,

στερώντας από κάποιες δικαιούχους το μοναδικό έσοδό τους.
Θυμίζουμε ότι οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες έχουν πλέον ετήσιο «ταβάνι» 8.640 ευρώ, ενώ οποιοδήποτε εισόδημα εμφανίσουν οι δικαιούχοι (είτε από απασχόληση είτε από είσπραξη ενοικίων) αφαιρείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη του επόμενου έτους, όταν δηλαδή οι οικονομικές Αρχές «ενημερώνονται» για το ποσό που εισέπραξε η συνταξιούχος.

Συγκεκριμένα, συνταξιούχος άγαμη θυγατέρα δεν έλαβε ποτέ τη σύνταξη του φετινού Ιανουαρίου και, όταν απευθύνθηκε για εξηγήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η πρώτη (ανεπίσημη) απάντηση ήταν ότι η αναστολή της καταβολής οφείλεται σε πώληση αγροτεμαχίου της το 2015.
Μάλιστα, στην επίσημη απάντηση που της εστάλη από το ΓΛΚ αναφέρεται λέξη προς λέξη και εντός εισαγωγικών το απόσπασμα του νόμου με τον οποίο ορίζονται οι λόγοι μείωσης ή αναστολής της σχετικής σύνταξης, αλλά όταν «εξηγείται» πώς μια πώληση ακινήτου θεωρείται ξαφνικά εισόδημα, το ΓΛΚ προβαίνει σε μία εν πολλοίς αυθαίρετη ερμηνεία του όρου, περιλαμβάνοντας και την πώληση περιουσιακών στοιχείων!

Αδυναμία

Το περίεργο είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο, παρότι -στο πρώτο μέρος της απάντησής του- ερμηνεύει με σαφήνεια ως εισόδημα την πώληση, στη συνέχεια δηλώνει αδυναμία να εκτιμήσει την υπεραξία του ακινήτου (τη διαφορά της αντικειμενικής αξίας από την τιμή πώλησης) και «συμβουλεύει» τη δικαιούχο να προσκομίσει το συμβόλαιο (στο οποίο προφανώς φαίνονται η αντικειμενική αξία του ακινήτου και η τιμή πώλησής του) με βάση το οποίο «η υπηρεσία θα εξετάσει εκ νέου την επαναχορήγηση» της σύνταξης. Φυσικά, για την όποια ένσταση -που οφείλει να γίνει εντός 60 ημερών από την απάντηση του ΓΛΚ- απαιτείται και παράβολο 20 ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι για οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσία μιας δικαιούχου σύνταξης άγαμης θυγατέρας, π.χ. αν θελήσει να αλλάξει σπίτι ή αυτοκίνητο, πουλώντας αυτά που είχε στην κατοχή της, όποιο ποσό εισπράξει ενδέχεται να αφαιρεθεί από τη σύνταξή της.
Η δε εύλογη διεκδίκησή του περνά από ένα γραφειοκρατικό μπαράζ, το οποίο όλοι ξέρουμε πόσο κοστοβόρο, μακροχρόνιο και ψυχοφθόρο μπορεί να γίνει.

Ειρωνεία της υπόθεσης; Η συνταξιούχος, προτού πωλήσει το ακίνητό της, είχε λάβει διαβεβαίωση από τον λογιστή της ότι η μεταβίβασή του δεν θα επηρεάσει την καταβολή της σύνταξης...

Keywords
Τυχαία Θέματα