Νέο πακέτο με επιδοτήσεις και προστασία πρώτης κατοικίας

Νέο πακέτο με επιδοτήσεις και προστασία πρώτης κατοικίας30.03.2020Άρθρα

Διορθώνονται τα λάθη, έρχεται «ανάσα» σε δάνεια και φόρους
Επιστρέφεται η προκαταβολή φόρου, παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, αυξάνεται το επίδομα στους επιστήμονες

Η Θέση μας: Η δικαίωση της δημοκρατίας

Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου

Την ένταξη και των επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών/αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων/λογιστών, εκπαιδευτικών και ερευνητών) στην ενίσχυση των 800 ευρώ, όπως

ισχύει δηλαδή και για τους υπόλοιπους επαγγελματίες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ενοποιεί όλους τους επαγγελματίες ως προς τη χορήγηση των 800 ευρώ μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το γεγονός ότι η ενίσχυση των επιστημόνων και είναι μικρότερη (600 ευρώ) και συνδέεται με 100 ώρες τηλεκατάρτισης.

Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να περιληφθεί στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 15 δισ. ευρώ που θα ανακοινωθεί σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο το 15 δισ. ευρώ τα 3 δισ. θα αφορούν άμεσες ενισχύσεις προς τους εργοδότες και εργαζομένους, ενώ τα υπόλοιπα 12 δισ. ευρώ θα έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων ή/και επιδοτούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν -μεταξύ άλλων- τις εξής τρεις παρεμβάσεις:

• Εφαρμογή του μέτρου της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (πρόκειται επί της ουσίας για επιδοτούμενο κρατικό δάνειο) αξίας 1 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι επιχειρηματίες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα 440.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ενταχθούν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή», χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό πώς θα κατανεμηθεί το 1 δισ. ευρώ. Η στήριξη αυτή θα δοθεί μέσω του TAXISnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι επιστρεπτέα σημαίνει ότι όλη ή ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα επιστραφεί στο Δημόσιο μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο. Κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα λάβουν το κρατικό δάνειο αποτελούν η πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό τους κόστος, υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις. Ταυτόχρονα ο αλγόριθμος που θα βγάλει τις δικαιούχους επιχειρήσεις θα λάβει υπόψη του τον μέσο τζίρο των κλάδων της οικονομίας, θα ελεγχθούν οι τζίροι του Μαρτίου σε σύγκριση με τον τζίρο του περσινού Μαρτίου, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους δανειστές και τις αρμόδιες κοινοτικές Αρχές.

• Παράταση στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και μετά το τέλος Απριλίου, όποτε και λήγει η ισχύς του.

• Αύξηση του «επιδόματος» των επιστημόνων (ιατρών, δικηγόρων κ.λπ.) από τα 600 ευρώ στα 800 ευρώ που ισχύουν για τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης και των επιστημόνων στη γενική ενίσχυση των 800 ευρώ (αντί της ενίσχυσης των 600 ευρώ κατόπιν κατάρτισης). Οι σχετικές ανακοινώσεις για την υλοποίηση του μέτρου θα γίνουν ίσως και σήμερα. Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί επικαιροποιημένος Προϋπολογισμός του 2020 και θα συμπεριλαμβάνει τις απώλειες στα έσοδα λόγω κορονοϊού, ωστόσο μόνο ένα μέρος του δημοσιονομικού πακέτου στήριξης θα τον επηρεάσει, το οποίο υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ. Τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης θα προέλθουν από κεφάλαια στήριξης της Ε.Ε., τα οποία δεν θα προστεθούν στο ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, υπάρχει 1,8 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κεφάλαια που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, ενώ η Ε.Ε. παρέχει ευελιξία στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων από τα οποία μπορεί να προέλθουν 2-5 δισ. ευρώ επιπλέον.

Οι τράπεζες εξετάζουν αναστολή δόσεων και για όσους καθυστερούν πληρωμές έως 90 μέρες

Δέσμη μέτρων διευκόλυνσης των φυσικών προσώπων στην πληρωμή των δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για την επόμενη περίοδο ετοιμάζουν οι τράπεζες. Μέτρα που είναι σε άμεση εξάρτηση με τη διάρκεια της κρίσης λόγω του κορονοϊού. Ηδη, οι τράπεζες άρχισαν να θέτουν σε εφαρμογή το μέτρο της αναστολής πληρωμής των δόσεων δανείων για συνεπείς δανειολήπτες, που δικαιούνται την κρατική επιδότηση των 800 ευρώ.

Η αρχική απόφαση προσδιόριζε το χρονικό διάστημα «παγώματος» των δόσεων στους τρεις μήνες για τα φυσικά πρόσωπα και στους έξι για τις επιχειρήσεις, αλλά είναι πολύ πιθανό η αναστολή να έχει για όλους εξάμηνη διάρκεια, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Διαφορετικές λύσεις θα προτείνουν οι τράπεζες σε όσους εμφάνιζαν ήδη καθυστέρηση στην πληρωμή των δανείων, καθυστέρηση που δεν ξεπερνά τις 90 μέρες. Οι ρυθμίσεις θα είναι εξατομικευμένες και όχι οριζόντιες. Οι υπάλληλοι θα καταγράφουν την κατάσταση του οφειλέτη και, έπειτα από εξέταση των δεδομένων, που θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες, θα προχωρά ή όχι η ρύθμιση της οφειλής. Θα εξετάζεται από τις τράπεζες κάθε περίπτωση-αίτημα ξεχωριστά και, εφόσον διαπιστώνεται ανάγκη παροχής ρύθμισης, θα προσφέρεται από το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα. Ειδικότερα, θα συνεκτιμώνται τα εισοδήματα κάθε δανειολήπτη, τυχόν επιδόματα που θα λάβει, η περιουσιακή του κατάσταση και οι εξασφαλίσεις που έχει παράσχει στην τράπεζα.

Θεωρητικά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η τράπεζα, εάν κρίνει ότι ο δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του κανονικά, να αρνηθεί την παροχή διευκόλυνσης, αν και στην πράξη, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η μεταχείριση των δανειοληπτών είναι ελαστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα