Νόμιμοι 300.000 παράνομοι μετανάστες

Σχέδιο-τερατούργημα του Καιρίδη με πρόσχημα την έλλειψη εργατών

Αμείλικτα ερωτήματα αλλά και διάχυτη ανησυχία δημιουργεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με διαδικασίες «φαστ τρακ» στη νομιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών που εργάζονται ως εργάτες γης.

Η κυβέρνηση προφασίζεται πως οι συγκεκριμένες ενέργειες γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης. Με πρόφαση αυτή τη δεδομένη κατάσταση, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να καλύψουν τα τεράστια κενά οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται

ήδη στη χώρα, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα, που έχει ανάγκη από 180.000 εργάτες γης σε ετήσια βάση.

Σε χθεσινό δημοσίευμά τους οι «Financial Times» αναφέρουν πως η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει 300.000 μετανάστες για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «το δίλημμα των δεξιών κυβερνήσεων που προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες αφίξεις μεταναστών».

Στο δημοσίευμα των «Financial Times» αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν ένα από αυτά που συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ, με τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη (κεντρική φωτό) να δηλώνει ότι το σχέδιο απορρόφησής τους στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας αφορά μετανάστες των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει ή δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο για τους 300.000 μετανάστες στοχεύει στην άμβλυνση των έντονων ελλείψεων στη γεωργία, στον τουρισμό και στις κατασκευαστικές εργασίες, και πως δεν θα ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση, αλλά «θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με φόρους απασχόλησης και εισφορές, και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς».

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα στη Βουλή ο κ. Αυγενάκης επισημοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης, λέγοντας πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση φακέλων για την απασχόληση εργατών γης από τρίτες χώρες: «Σε ετήσια βάση χρειαζόμαστε 180.000 εργάτες γης. Οι χώρες που διαχρονικά κάλυπταν αυτή την ανάγκη είναι η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ κ.ά.»

Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης είπε στο Mega ότι οι ανάγκες σε γη, εστίαση, βιομηχανία και τουρισμό ξεπερνούν τους 500.000 ανθρώπους, ενώ τα αιτήματα μετακλήσεων είναι 700.000, επισημαίνοντας ωστόσο πως ο ίδιος δεν θα εγκρίνει τόσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νόμιμοι 300 000,nomimoi 300 000